fredag 29 mars 2024

Han räddade judiska barn från förintelsen

Sir Nicholas ”Nicky” Winton räddade närmare 700 judiska barn från förintelselägren precis innan Hitlertysklands effektiva utrotningsmaskineri kom igång på allvar i Tjeckien 1939.


One Life

3/5

Regi: James Hawes.

Manus: Lucinda Coxon, Nick Drake, Barbara Winton.

Genre: historiskt drama.

I huvudrollerna: Anthony Hopkins, Lena Olin, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 1t 49 min.


Filmen är en reproduktion av verkligheten där bankiren Nicky (Johnny Flynn) var på väg till Schweiz men hamnade i Prag för att hjälpa sin vän Martin (Ziggy Heath). På besök hos brittiska utlandshjälpkommissionen berördes han av situationen bland barnen i det av tyskarna besatta  Sudetenland och blev den motor som satte igång hjälptransporterna av tågtransporter från Prag till London.

Med massor av upptornande problem framför sig gav Nicky aldrig tappt utan blev en spindel i nätet för den hjälp som räddade 669 barn och i förlängningen 6000 personer av efterlevande till fortsatt liv. En stor hjälp i arbetet hade han av in mor Babi (Helena Bonham Carter), själv en tysk judinna som flydde från Tyskland till England och med sin person och stora integritet öppnade många byråkratiska knutar.

Någon lätt uppgift var det inte med att hitta lämpliga fosterfamiljer för barnen och inte minst när Tyskland erövrade Tjeckoslovakien i januari 1939.

Omväxlande

Filmen växlar om med scener från 1938–39 och 1980-talet då Nicky städar sitt rum och hittar en fotoarkiv med bilder av barn som räddats. Han blir i staden Mainenhead inbjuden till en direktsänd tv-show 1988 där han till sin stora överraskning konfronteras med överlevande från Tjeckoslovakien. Filmens absolut mest intensiva och berörande avsnitt.

Den välregisserade och scenograferade filmen har mycket att tacka för BBC:s rutin av historia epokfilmer, trots att det känns litet gör välslipat. Men Anthony Hopkins insats med hjälp av Lena Olin som klok och förstående hustru och Helena Bonham Carter som modern håller måttet. Hopkins har sina egenheter men irriterar aldrig och  svarar för en formidabel insats igen i allt högre ålder. Rubriken One Life – ett liv – faller tillbaka på judiska Talmud där den som räddar en människa räddar hela världen.

Räddare i nöden. Nicky Winton (Anthony Hopkins) räddade en massa judiska barn undan Hitlertysklands ondskefulla arm i filmen One Life.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar