söndag 5 maj 2024

The Fall Guy visar strykbastuns anatomi

När folk faller, blir skjutna eller annars råkar ut för våldsam fysisk påfrestning på film är det stuntmännen som träder in. Filmen The Fall Guy är en hedersbetygelser för skrået, full av action och humor.


The Fall Guy

3/5

Regi: David Leitch.

Manus: Drew Pearce, Glen. A. Larson.

Genre: actionkomedi.

I huvudrollerna: Ryan Gosling, Emily Blunt.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 2t 6 min.


På tal om stuntmän är som känt Tom Cruise skådisen som brukar göra sina egna stuntroller och det finns säkert andra. Men i regel är det stuntmännen/kvinnorna som får ta emot stryk på film och The Fall Guy är det stuntmannen i blickpunkten som blir mörbultad och närapå dödad.

Regissören David Leitch är en f.d. stuntman som enrollerat en av vår tids populäraste skådespelare Ryan Gosling i rollen som strykpåsen Colt Seavers. Manuset är filmens svagaste länk men fungerar bra som ram för det ena stunttricket värre än det andra. Under sluttexterna ser vi dessutom hur vissa stuntscener förverkligats i filmen och då kommer vajrar och annan rekvisita fram.

Lurendrejeri

I filmen skadas Colt Seavers allvarligt i en scen när fotografen och kärestan Jody Moreno (Emily Blunt) under fotografering tillsammans med stjärnskådespelaren Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson).

Colt vänder med bruten rygg filmlivet ryggen och sin samtidigt sin käresta bakom sig. Men surprise, surprise han lockas tillbaka till köttgrytorna i en film om kampen mellan aliens och cowboys där Jody Moreno nu är regissör och producenten Gail (Hannah Waddington) står för locktonerna.

Snart är inte bara Colt igen i livsfara utan han inser även att han blivit lurad, förrådd och dragen vid näsan och nu måste rentvå sitt rykte. Emily Blunt som lyste i Oppenheimer och gjorde en mindre förmögenhet på sina filmern A Quiet Place I och II har tillräckligt med karisma för en gedigen rollprestation liksom Ryan Gosling som visat framfötterna allt sedan The Place Beyond the Pines 2012, La La Land 2016 och Barbie 2023. En fräsig och okomplicerad film för vänner av action ur den högre skolan.


Stuntman i sikte. Ryan Gosling i en av många nära ögat scener i The Fall Guy.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar