tisdag 13 augusti 2024

Häftig mix av thriller och skräck

Sensommarens omtalade indie skräckfilm Longlegs har jämförts med de stora filmerna i genren och den håller måttet med råge.


Longlegs

4/5

Regi manus: Osgood Perkins.

Genre: skräck, thriller.

I huvudrollerna: Maika Monroe, Nicholas Cage.

Åldersgräns: 16 år.

Speltid: 1 t 41 min.


Indie innebär att filmen producerats av mindre filbolag till en lägre budet, i det här fallet 10 miljoner dollar, men den har redan höstat in närmare 50 miljon dollar. Litet som The Blair Witch Project från 1999 som fick nervösare tittare att lämna biografsalongerna.

Förhandsreklamen har följt samma mönster som då, bara valda delar har yppats med undertoner av att det funnits något dokumentärt i denna skruvade berättelse om seriemord, galenskap, satanism och ångest. Vilket det naturligtvis inte finns.

En viss likhet föreligger mellan formidabla The Silence of the Lambs (1991) där kannibalen/seriemördaren Anthony Hopkins i fängelse möter FBI-agenten Jodie Foster.

I Longlegs är upplägget ändå helt eget trots likheterna vilket gör filmen till en utstickare.

Färska FBI-agenten Lee Harker (Maika Monroe It Follows) undersöker ett bestialiskt familjemord med på papperslappar efterlämnade namnet Longlegs som enda ledtråd. Efter lite grävande framgår det att mordet har kontakter med ett redan kallt fall som Harkers chef Carter börjar nysta upp med hjälp av den medialt begåvade Lee Harker. Snart blir det uppenbart att morden kommer att fortsätta och att tiden är knapp.

Skrämmande

Med hjälp av fototeknik– och vinklar framkallar regissören Osgood Perkins ett skrämmande och drömaktigt scenario i synnerhethet i mörka interiörer.

Hänvisningar till bibeln, Johannes uppenbarelsebok, och djävulen leder Harker på rätt spår i en berättelse där onda makter trollbinder familjefäder att mörda sina närmaste.

Maika Monroe svarar för en utmärkt tolkning av en polis på randen till kollaps. Och när filmen onda galning Longlegs, Nicholas Cage i en glansroll, dyker upp kokas det hela ned till en mix av skräck och fri- eller ofrivillig svart humor, som genomsyrar hela filmen. De långa sugande avsnitten som bygger upp stämningen behäftas lyckligtvis inte av plötsliga skräckeruptioner men nog av störande, ångestfyllda inslag som gör att man minns Longlegs som en av de bästa inom genren.

Regissören Osgood Perkins är f.ö.son till Anthony Perkins, mentalt störda mördaren Norman Bates med död mor på andra våningen i rullstol, i Hitchcocks film Psycho.

Skräckfyllt. FBI-agent Lee Harker (Maika Monroe) råkar ut för en nästan för krävande uppgift i skräckthrillern Longlegs.