tisdag 28 juni 2016

Norsk katastroffilm bättre än Hollywoods

Visst känner vi till att danskar och svenskar kan göra film men nu stiger också norrmännen fram i rampljuset med katastroffilmen The Wave som är bättre än det mesta Hollywood står för.

The Wave Bølgen)
★★★★
Regi: Roar Uthaug.
Manus: Johan Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg.
Genre: drama-, katastroffilm.
I huvudrollerna: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid 1 t 45 min.


Vi har ett fjäll som hotar att rasa, en endaste expert som inser faran, hans hustru Idun (Ane Dahl Torp), tonårsson och unga dotter som hamnar ut för tsunamivågens framfart när olyckan är framme.
Turistreklam
Utspelad i natursköna Geirangerfjorden är de yttre omständigheterna rena turistreklamen för Norge. Här bor geologen Kristian (Kristoffer Joner) som har koll på fjällen runt fjorden. Men nu dricks det avskedskaffe för han har fått ett jobb på oljebolag i Stavanger och familjen ska flytta. Med ens sätter datorerna igång alarmet, grundvattnet vid fjället har oförklarligt sjunkit. Chefen avfärdar det hela med defekta sensorer, men när han firar sig ner i en spricka i fjället för att kolla läget övergår filmen från småmysig hemmafilm till katastroffilm.
Med teknisk fulländning ser vi halva fjället störta ned i fjorden och en jättevåg är med ens på väg in mot det lilla samhället. Man har 10 minuter på sig innan den är över en. Panik är bara förnamnet.
Välgjord
Roar Uthaugs film är välgjord inte minst för att människorna i Kristinas familj och han själv får ordentlig profil innan deras liv försätts i fara.
Nere i dalen jobbar hustrun på hotell och här övernattar också sonen Sonder (Jonas Hoff Oftebro) innan man ska iväg till Stavanger.
I motsats till Kristian lyckas dottern Julia (Edith Haagenrud-Sande) sätta sig i säkerhet högre upp på fjället när vågen sveper in medan hotellet hamnar under vattnet. Det är sekvenserna när en ordentligt omtumlad pappa försöker rädda de i källarvåningen instängda hustrun och sonen som filmen når sin klimax.
Filmens styrka finns inte så mycket i berättelsen som är förväntad utan i den realistiska framtoningen med snudd på dokumentär. Det gör allt så trovärdigt att man också sväljer känslosamheten mot slutet. Skådespelararbetet är utmärkt och spänningen ligger långa tider på max. Det bara känns gastkramande när vanligt hyggliga människor hamnar i livsfara och överdrifterna lyser med sin frånvaro.



Ordentligt sug. The Wave är norsk film av högsta kvalitet.


onsdag 15 juni 2016

Lille prinsen lyser också i nutidskläder

Antoine de Saint-Exupérys världsbekanta sagominiatyr Den Lille Prinsen  blir i Mark Osbornes (Kung Fu Panda) regi en alldeles utmärkt 3D-filmanimation med utrymme för såväl vuxna som barn.
Den Lille Prinsen
★★★★★
Regi: Mark Osborne.
Manus: Irena Brignull, Bob Perschietti.
Fransk animationsfilm, talad i Borgå på finska och svenska.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 48 min.

Boken om en liten prins på äventyr bär med sig budskapet om vuxenvärldens snedvridna ideal och glädjelöshet kontra barndomens magi. Det får i filmen en ny moderniserad utstrålning, men den röda tråden från romanen finns hela tiden där. Viktigast är ändå atmosfären som liksom i japanska Studio Ghiblis mangabetonade animationer såsom Gömd av andar och Min vän Toto bildar ett alldeles eget universum.
Ett nytt element, värdigt Ghiblis flickhjältar, är att göra en liten flicka till hjältinna sida vid sida av prinsen. Flickan med mamma bor i ett nybyggt exklusivt område och hon förbereder sig på att komma in på i stadens förnämliga skola med hjälp av ett minutprogram, uppgjort av mamman. Som granne i sin grå glaskub har hon en excentrisk gubbe och uppfinnare bosatt i ett vingligt kråkslott. De blir vänner och han visar henne sidorna med teckningar till sin exentriska saga om den lille prinsen.
Olika tekniker
Samtidigt som deras vänskap utvecklas gör filmen nedslag i romanens berättelse om piloten och pojken i öknen och om pojkprinsens planet B61. Här övergår teckningarna till stop-animation, hår och sädesfält gjorda av papper blir som textilier. Filmens olika visualiseringar och tekniker ger en alldeles underbar effekt och exakt tidsbestämning från roman till nutida berättelse.
Äventyret accentueras när flickan färdas i flygplan tillsammans med sin vän räven till en planet där en ärkekapitalist har makten och människorna förslavats till produktiva robotar. Sagans tragiska slut har i filmen förbytts till en mera gångbar framtidsvision och är nog så vacker.

Tyvärr är Den Lille Prinsen en film som dragit en mycket liten publik. Det är synd. De japanska animationsfilmerna har sin egen fanclub, Disneys mera bombastiska likaså. Den Lille Prinsen är en alldeles förträfflig film som varmt rekommenderas alla vänner av kvalitetsfilm och som talar till åskådaren oberoende av ålder.


Bra modernisering. Den Lille Prinsen i modern version är originalet troget och en filmupplevelse man inte ska missa.