söndag 7 augusti 2016

Igen ett matematikgeni

Liksom filmerna om Stephen Hawking (The Theory of Everything) och The Imitation Game är nya The Man Who Knew Infinity en på verkligheten baserad  berättelse - i det här fallet – om ett självlärt matematiskt geni, indiern
Srinivasa Ramanujan, och hans vänskap med sin mentor, Camebridgeprofessor  G.H. Hardy.

The Man Who Knew Infinity
★★★★
Regi & manus: Matt Brown.
Genre: biografiskt drama.
I huvudrollerna: Dev Patel, Jeremy Irons.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 49 min.

Huvudpersonen Ramanujan (Dev PatelSlumdog Millionaire) målas upp med ett snabbt personporträtt som ett ungt självlärt matematiskt geni i Indien, som via ett brev till Cambridge får chansen att resa till London, visa sina teorier, och där börja samarbeta med professor Hardy (Jeremy Irons).
Ramanujan utvecklade sina teorier om stora tal helt på egen hand och förbluffar till först professor Hardy som ändå ser problem torna upp sig, eftersom hans unga adept inte bryr sig om bevisen, vilket är A och O inom matematisk vetenskap.
Viljornas kamp
Det blir en viljornas kamp men också en Ramanujas personliga kamp mot avundsjuka matematiklärare och allmänna rasfördomar i ett brittiskt klassamhälle fyllt av ärkekonservativa människor, stiff upper lips, tweedkostymer och huttrande människor i dåligt uppvärmda hus och skollokaler.
Dev Patel och Jeremy Irons gör utmärkta rollprestationer, dialogen är en av filmens höjdpunkter och helheten bra. Huvudrollsduon uppvisar dessutom en gemensam personkemi som för filmen upp till oanade höjder.
Den dramatiskt romantiska biten med en kvarlämnad hustru i Indien och en svartsjuk svärmor som rör om i soppan, samt Ramanujas insjuknade i tuberkulos i England, sätter visserligen känslorna i dallring men på ett ganska beräknande sätt. Oberoende om man godkänner det nämnda schackdraget eller inte framstår filmen ändå som en intressant inblick i en matematisk pionjär, vars insatser senare ledde till intensifierad kunskap om svarta hål. 


Geni och mentor. Dev Patel och Jeremy Irons spelar utmärkt mot varandra och separat i filmen The Man Who Knew Infinity.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar