onsdag 18 mars 2020

Sorgen har många ansikten

Borgåregissören Klaus Härös nya film Livet efter döden visar sorgens många ansikten. Där en kan tala ut och gråta har den andra munhäfta och sluter sig som en mussla.

Livet efter döden
✮✮✮✮✩
Manus & regi: Klaus Härö.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollen: Peik Stenberg, Martin Paul, Lena Labart.
Speltid: 1 t 21 min.
Åldersgräns: 7 år.

Filmen faller fritt tillbaka på Klaus Härös egna upplevelser efter sin mors död då han var kring 20 år.
I totalmörker och snöfall närmar sig en grön paketbil ett hus på landet. I bilen sitter fadern Nisse (Peik Stenberg) och sonen Stefan (Martin Paul). De har besökt sjukhuset i Helsingfors där Nisses fru nyss har dött i cancer.
Det går inte många minuter så är far och son i luven på varandra beträffande vad som ska servera på begravningen och hur många man ska bjuda in. Nisse vill få det hela undanstökat på nolltid eftersom han, som han tror, sörjt färdigt under sina besök på sjukhuset hos hustrun Leila. Sonen Stefan har ännu inte sörjt färdigt och det blir fnurror på tråden.
I synnerhet när Nisses syster Elsa (Lena Labart) oanmäld dyker upp för att hjälpa till. Nisse behöver inga vardagsmartyrer i huset och både sonen och systern utsätts för Nisses dåliga humör allt medan postbilen kommer med mera blombuketter och folk ringer och beklagar sorgen till höger oh vänster. Ont blir ännu värre när mormor Brita (Sara Aria) på eget bevåg ringer runt till släkt och vänner och bjuder folk på begravningen. 
Den tystlåtna Stefan får verka som medlare och ringa återbud  tillsammans med Nisse men det går inte som beräknat. Mitt i kaoset hittar far och son varandra när Nisse vågar berätta om sina egna känslor inför döden.
Tröst och förlåtelse
Filmen med sina slitna interiörer från en stuga på landet och sin lantliga utemiljö har en varm jordnära färgskala som understryker  tröst och förlåtelse samtidigt som den är en ovanligt rolig film. Peik Stenberg, känd från Sås och Kopp, gör en av sina bästa roller någonsin som inbunden bitvarg med varmt hjärta inunder, bra assisterad av Martin Paul och de övriga. 
Som vanligt är speltiden inte lång. Klaus Härö har satt i system att berätta sin story kort och koncist och det fungerar.
Tyvärr går filmen inte att se för tillfället för att Bio Rex stängt p.g.a. coronaviruspandemin. Det kan mycket väl hända att bion öppnar först under eller efter sommaren.
Fågelälskare. Nisse (Peik Stenberg) är en bitvarg men också en fågelälskare konstaterar sonen Stefan (Martin Paul) i Klaus Härös nya film Livet efter döden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar