torsdag 2 september 2021

Världen på ett sluttande plan

 Många identifierar sig med personer i den egna kretsen när det blir tal om demenssjukdom. I filmen The Father gör Anthony Hopkins och Olivia Colman starka rollprestioner som far och dotter i ett allt mer inflammerat förhållande.


The Father

✮✮✮✮✩

Regi: Floria Zeller.

Manus: Florian Zeller, Christopher Hampton utgående från Zellers pjäs.

Genre: persondrama.

I huvudrollerna: Anthony Hopkins, Olivia Colman.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 1 t 37 min.


Anthony (Anthony Hopkins – När lammen tystnar) är en välsituerad gentleman på sin ålders höst som bor i en flott lägenhet i London. Bokhyllorna vittnar om beläsenhet och status men nu har livet tagit en tvärvändning. Ingenting blir lättare för att Anthony vägrar att ta emot hjälp för att inte tala om att flytta till vårdhem.

Och ingenting är heller som det borde. Hans dotter (Olivia Colman - The Crown, Netflix), hans sköterska, damer som bistår honom hemma och svärsöner flyter samman i en dimma som får tittaren att tvivla på vad som är sanning, vad lögn eller fantasi.

Hopplöshet och raseri

Inte för att fadern inte försöker få en rätsida på tingens ordning men när köket verkar få nya kakel om och igen, när det blir höna till middag dag ut och dag in och när dottern ena minuten säger att hon ska flytta till Paris och den andra att det är helt osant börjar grunden under faderns fötter svikta, allt medan Anne pendlar mellan hopplöshet och raseri.

Samma tematik fanns i Viggo Mortensens debutregi The Falling i våras, där en elak, arrogant demenssjuk far förpestade livet för sina nära och kära.

Så illa är det inte i The Father men visst pekar filmen på svårigheterna att nå kontakt med en person som tappat greppet om omvärlden. En stark och välgjord film av fransosen Florian Zeller, som renderat Anthony Hopkins en Oscar för bästa manliga huvudroll.



Bittra diskussioner. Anthony Hopkins och Olivia Colman i filpärlan The Father


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar