torsdag 26 januari 2023

Tillbaka – under vattnet

13 år efter den första Avatarfilmen 2009 återkommer James Cameron med uppföljaren Avatar: The Way of Water. Action för hela slanten i Camerons egenhändigt hopsnitsade fantasivärld.



Avatar: The Way of Water

3/5

Regi: James Cameron.

Manus: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver.

Genre: sci-fi actiondrama.

I huvudrollerna: Sam Worthington, Zoe Saldana.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 3 t 12 min.


Jake spelas igen av Sam Worthington och Neytiri av Zoe Saldana. Dessa märkliga långa varelser i klanen na´ iv i blått tillsammans med barn och stamfränder lever ett lugnt liv på planeten Pandora då onda människor från rymden med ens återvänder för att avsluta det som blev ogjort. Därför tvingas Jake samarbeta med Neytiri och det vattenburna och dykande Navifolket för att skydda planeten.

Filmen där det rids på drakar till vardagsmat och med överbeskyddande föräldrar och en karlakarl till fader med rebellisk son i släptåg är som taget från vilken dussinfilm i Hollywood som helst. Men lyckligtvis tar inte lång tid innan det börjar hända något.

Flykt och slutkamp

Med amerikanska marinsoldater på kollisionskurs med na´vi-borna blir det att kämpa på så gott det går och till sist att fly fältet och omorganisera sig i reven ute i havsbandet för en slutkamp som heter duga och får tankarna att gå till Mad Max-actionfilmer överlag.

De spektakulära digitaliserade fotoarbetet är hur bra som helst inte minst i 3D och samtidigt en hyllning till djur och natur. Speciellt avsnitten där tonåringen Lo ák (Britain Dalton) blir vän med en ofantlig simmande tukun, en slag val, är läckra. Trots en speltid på drygt tre timmar hålls intresset vaket inte minst under den actionspäckade sista timmen, då slutkampen äger rum. Inte illa men bättre kunde det ha varit.

Jake (Tim Worthington) och Neytiri (Zoe Saldana) är i hetluften också under vattnet i nya Avatar: The Way Of Water.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar