söndag 24 september 2023

Kometen kommer

Mumintrollet på kometjakt

4/5

Regi: Híroshi Saito, Markus Bäckman, Carla Rindell.

Manus: Lars Jansson, Tove Jansson, Dennis Livson.

I talrollerna: bl.a. Alma Pöysti, Maria Sid, Saga Sarkola.

Producent Tim Livson.

Tecknad film.

Barntillåten.

Speltid: 1 t 15 min.


Tove Janssons klassiker Mumintrollet på kometjakt finns nu i nyversion på vita duken, tekniskt uppdaterad med betoning på Dennis Livsons film Kometen kommer från 1992.

Dennis son Tim Livson betonar som producent att den nya filmen har förändrad musik och ett mera dagsbetonat bakgrundsljud. Också talrollerna är nya med bl.a. Christoffer Strandberg som Mumintrollet, Maria Sid som Muminmamman, Carl-Kristian Rundman som Muminpappa, Saga Sarkola som Lilla My, Andreas af Enehielm som Sniff och Alma Pöysti som Snorkfröken.

Storyn är den gamla välbekanta och handlar om en komet som kommer farande mot Mumindalen. Invånarna reagerar med allt från akademiskt intresserade vetenskapsmän till panikartade stackars Sniff  som får skrämselhicka när domedagsprofeten, filosofen Bisamråttan, förklarar att slutet är nära.

Uppåt

För att få se kometen på nära håll bär det av mot ett observatorium högt uppe i ensliga bergen med Mumintrollet, Sniff och Lilla My, där Mumin träffar Snorkfröken för första gången liksom Snusmumriken (Lasse Mellberg). De för hand tecknade bilderna är anslående vackra respektive dramatiska och av hög kvalitet, inte minst mot slutet med en brandröd himmel och svarta silhuetter då det förmenta slutet närmar sig.

Roligast är replikerna som har ett för Tove Jansson karakteristiskt sting där t.ex. den ständigt rädda Sniff titt och tätt hamnar att kaxa upp sig för en pikande Lilla My medan Muminmamman kokar te när det går som hetast till. Med i svängarna finns den frimärkssamlande hemulen (Max Forsman) som ger tusan i om världen går under bara hans kära samling klarar sig helskinnad.

En film som vänder sig lika mycket till vuxna som barn och ger båda kategorierna någonting i hästväg att bita i.

Äventyrligt i Muminland. Nyversionen Mumintrollet på kometjakt riktar sig till såväl barn som vuxna. MOOMIN CHARACTERS (TM) ANIMATION © DENNIS LIVSON & KINDERNET. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar