torsdag 19 september 2024

Ett veckoslut från helvetet


 Psykologiskt drama, psykologisk thriller, psykologisk skräckfilm. Välj var så goda, allt passar in på obehagliga Speak No Evil, en tredje nyhet i skräckgenren med sensommaren och förhöstens föregångare Longlegs och Maxxine.


Speak No Evil

4/5

Regi: James Watkins.

Manus: James Watkins, Christian Tafdrup, Mads Tafdrup.

Genre: skräckthriller.

I huvudrollerna: James McAvoy, Mackenzie Davis, Scoot McNairy.

Åldersgräns: 16 år.

Speltid: 1t 50min.


Den skarpögde märker danska namnet Tafdrup bland manusförfattarna. Det beror på att filmen är en remake på den danska filmen Gästerna från 2022.

Har inte sett den men Speak No Evil är en välgjord story om två familjer som tillbringar en mardrömsaktig helg tillsamman. Sakta men säkert dras tumskruvarna åt tills slutet är ren och skär skräckaction.

Vi har amerikanska familjen Dalton med Louise (Mackenzie Davis) och Ben (Scoot McNairy) samt dottern Agnes (Alix West Lefler) på Italiensemester, där man möter en semestrande engelsk familj med Paddy (James McAvoy) och Ciara (Aisling Franciosi) jämte stumma sonen Ant (Dan Hough). Det dröjer inte länge innan man bestämt sig för en ny träff senare på hösten ute på engelska landsbygden.

Dåliga vibrationer

Några goda vibrationer uppstår inte ens under inledningen på visiten, pga att pappa Paddy provocerar och beter sig minst sagt konstigt med en salig blandning av avundsjuka, vansinnesskratt och sjuk humor. Den stumma sonen verkar bära på en mörk hemlighet, som också uppdagas i en källare på gården dit Ant tar Agnes och sanningen kring visiten börjar avteckna sig. Då är det redan för sent att fly fältet, trots halvgoda försök av familjen Dalton.

Filmens onda genius James McAvoy som lyste till i filmen Split från 2016, som en mördare med multipla personligheter, är dragplåstret i Speak No Evil, både när han vässar knivar för annat än middagssteken eller sjunger Eternal Flame med vansinnig intensitet på en bilfärd med inbjudna Ben. En obehaglig men sevärd film som håller tittarens i sitt grepp.

Inte som det ser ut.  Paddy (James McAvoy) och Ciara (Aisling Franciosi) har ont i sinnet i Speak No Evil.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar