fredag 20 november 2015

Tom Hardy gör gedigen dubbelroll i gangsterdrama

Tom Hardy spelar med stil både Ronnie och Reggi Kray i 1960-talsgangsterdramat Legend förlagt till London.

Legend
4/5 stjärnor
Regi: Brian Helgeland.
Manus: Brian Helgeland utgående från John Pearsons bok.
Genre: biografisk thriller.
I huvudrollerna: Tom Hardy, Emily Browning.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 11 min.

Det känns litet avigt när en handfull personer ser på Legend i Borgå medan salarna är närapå fulla då upphajpade Bondfilmen 007:Spectre körs samtidigt. Orsakerna är många, men Legend står sig bra i jämförelse. Men liksom Bondfilmen är den litet för lång.
Fokus på olikheter
Mycket har skrivits om de legendariska gangsterbröderna Kray.
Regissören Brian Helgeland, känd för filmerna Payback och A Knight´s Tale, fokuserar på olikheterna mellan halvgalningen Ronnie och den mera normalt funtade Reggie Kray under deras storhetstid i undre världens London på 1960-talet.
Deras berömmelse härstammade inte bara i att de lade Londons East End utan också det mera luxuösa West End under sina fötter. Landvinningarna skedde genom traditionella gangstermetoder, mord, utpressning och ett symbiotiskt liv sida vid sida med celebriteter från den tiden. Det skapade också problem. Hit hörde rivaliserade brottssyndikat med Londons Eddie Richardson (Paul Bettany) och polismakten ledd av Nipper Read (Christopher Eccleston).
Hat-kärlek
Brödernas detronisering var ändå oundviklig. Reggie tvingades jämnt och ständigt att reparera sin galna, hetlevrade broder Ronnies utspel. Hat-kärlekssymbiosen mellan bröderna står ut som en av filmens fundament.
Ett annat är Reggies förhållande till hustrun Frances Shea (Emily Browning), dotter i en vardaglig "normal" East Endfamilj. Välspelat och stilrent gör hon ett porträtt av en fragil och ljuv varelse som om och om igen blir besviken på sin man som än sitter i fängelse, än lovar henne mer än han kan hålla.
Bravad
För filmens bravad svarar Tom Hardy, som senast uppträdde i huvudrollen i Mad Max: Fury Road och slog igenom i Inception.
Hans karakterisering av brödraparet Kray är sevärd skådespelarkonst. Som Reggie är han en kriminell och charmerande arbetsmyra med stora drömmar och en kontrollerad våldsbenägenhet. Som Ronnie uppträder han som våldspsykopaten med de absurda värderingarna och ett för den tiden provokativt öppet homosexuellt beteende. Ibland balanserar ändå den rollen på gränsen till det för karikerade.
Birollerna är tagna på kornet, till en av dem hör Chazz Palmienteris (A Bronx Tale) gestaltning av Angelo Bruno, en storgangster från USA som kommer till London och gör en deal med Reggie Kray.



Dubbelspel. Tom Hardy spelar Reggie och Ronnie Kray (till vänster) i sevärda gangsterdamat Legend.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar