måndag 30 november 2015

Ett kalla-kriget drama som håller

Steven Spielberg har anlitat sin favoritskådespelare Tom Hanks i huvudrollen till filmen Spioneras bro (Bridge of Spies) men det är den ryske spion som ska bytas ut, spelad av Mark Rylance, som är utropstecknet.

Spionernas bro (Bridge of Spies)
★★★★
Regi: Steven Spielberg.
Manus: Matt Charman, Ethan & Joel Coen.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Tom Hanks, Mark Rylance.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 21 min.

Lågmält intensiv är vad man kunde kalla filmen. Inspirerad av den verkliga historien om försäkringsadvokat James Donovan (Hanks) som fick uppdraget att försvara den ryske spionen Rudolf Abel (Rylance) för filmen tittaren tillbaka till kalla krigets storhetstid med start 1957. Donovan utsattes för sitt försvarsuppdrag för allmänt spott och spe och ansågs närmast som en landsförrädare i en tid då kärnvapenhotet mellan stormakterna var ett gissel, men det uppstår ändå en ömsesidig tillit mellan advokat och klient för att båda var rakryggade och trodde på sin sak. Donovan förlitade sig speciellt på sin grundlagsenliga plikt att försvara spionen och blev mer inbiten i sin uppgift än arbetsgivaren någonsin anade.
Ny konstellation
Konstellationen kastas på huvudet när den amerikanske piloten Gary Powers några år senare skjuts ner i sovjetiskt luftrum och det blir aktuellt att använda Abel i en utväxling i Berlin.
Donovan ombeds att sköta förhandlingarna. Snart är hela halva CIA inblandat liksom DDR:s och Sovjetunionens hejdukar.
En hel del i filmen är nog förväntat, litet sirap får man också tåla, men i huvudsak är Spionernas bro en film som håller måttet. Den är aldrig långtråkig utan oftast mycket spännande. Storyn skulle kanske ha blivit lidande med sämre skådespelare, men Tom Hans gör en säker roll som juristförhandlare med östblocket men det är Mark Rylance som lyser som kanske aldrig förr. Den engelska skådespelaren sågs senast i Sean Penns The Gunman. Men det är mest på teaterscener han skördat sina lagrar och fått priser, och betraktas som en av de stora karaktärsskådespelarna i sin generation. I Spionernas bro är han en av stöttepelarna i filmen.


Två giganter. Mark Rylance i mitten och Tom Hanks t.h. gör filmen Spioneras bro sevärd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar