tisdag 8 december 2015

Det paranoida schackgeniet

Pawn Sacrifice
★★★★
Regi: Edward Zwick.
Manus: Steven Knight.
Genre: biografisk thriller.
I huvudrollerna: Tobey Maguire, Liev Schreiber.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 55 min.


Arnaldur Indriðasons kriminalroman Den stora matchen handlar om samma sak, det amerikanska schackgeniet Bobby Fischers (Tobey Maguire - Spider Man) legendariska vinnande VM-match i schack mot ryssen Boris Spasskij (Liev Schreiber - Salt) sommaren 1972 i Reykjavik. Men där romanen låter handlingen bilda fond är den uttryckligen i fokus i Edward Zwicks (The Last Samurai) persondrama Pawn Sacrifice.
Men först nystas Bobby Fischers trasslig barndom i New York upp. Man får direkt förståelse för att han var ett schackgeni men också hur nervös och paranoid han tedde sig redan som ung. Han var själv jude men ansåg judarna och amerikanerna vara roten till allt ont.
När filmen sedan närmar sig klimax är det en fullständigt hispig, stirrande ung man som ser spöken mitt på ljusan dag och på hotellet letar efter mikrofoner i trådtelefonen vi har att göra med, en man som likt ett litet barn bara följer sina känslor och ställer till det för sina uppbackare.
Popagandakrig
1970-talet hörde ännu ju kalla krigets glansdagar, ryssar och amerikaner gjorde allt för att ta hem poäng på propagandafronten. I det sammanhanget var schack en spelbricka lika god som någon annan.
Boris Spasskij var en svårknäckt schackmästare och hade sopat bordet med motståndarna världen över men Fischer var en värdig kontrahent som fick ryssarna i gungning. Lika mycket som det intellektuella motståndet hade Fischer ändå sig själv och sina griller att kämpa med och filmen blir under VM-matchen i schack en verklig thriller som får en att bita på naglarna.
Tobey Maguire är fantastiskt bra, samma gäller Liev Schreiber som hans motståndare, liksom Fischers backupp grupp med Peter Sarsgaard i spetsen.
Filmen hör till en ny boom med berättelser som hänt i verkligheten såsom Spionernas bro, The Walk,  Mount Everest, The Imitation Game och The Theory of Everything och är liksom sina föregångare mycket sevärd. Om någon undrar betyder pawn sacrifice på svenska att man offrar sin bonde på schackbrädet.


















Öst möter väst. Boris Spasskij (Liev Schreiber) och Bobby Fischer (Tobey Magiur) vid schackbrädet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar