tisdag 29 december 2015

Val med hämnd i sinnet


År 1820 attackeras valfartyget Essex av en jättelik val med ett bibliskt hämndbegär. Händelsen inspirerade författaren Herman Melville att skriva en av världslitteraturens klassiker, Moby Dick. Filmen In the Heart of the Sea berättar historien i storslagna bilder.

In the Heart of the Sea
★★★★
Regi: Ron Howard.
Manus: Charles Leavitt, Rick Jaffa, Amanda Silver, Nathaniel Philbrick.
Genre: äventyr, action, biografi.
I huvudrollerna: Chris Hemsworth, Benjamin Walker.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 2 min.

Filmen baserar sig på en sann historia om valfångarfartyget Essex som attackerades och förföljdes av en gigantisk vit val som var så envis i sina anfall att den fick fartyget att sjunka. Besättningen rapporterades saknad i 90 dygn. Många av dem avled.
Ron Howard (A Beautiful Mind) har gjort en äventyrsfilm med storslagen scenografi och fint fotoarbete där han varken sparat på effekterna eller actionsekvenserna. Också skådespelet är hyfsat, främst tack vare Chris Hemsworth (Thor, Avengers: Age of Ultron) i huvudrollen som förste styrman Owen Chase ombord på Essex. 
I kors
Hans och Essex kapten George Pollards (Benjamin Walker - Abraham Lincoln: Vampire Hunter) skidor går emellertid i kors genast från det skeppet lagt ut från USA på jakt efter valar och valolja på världshaven, en tillgång som var 1800-talets drivmedel i ekonomin.
Kaptenen har fått sin ledande ställning på valfartyget via nepotism av rederiets hejdukar som egentligen borde ha anställt Chase. Den oerfarne kaptenen gör misstag efter misstag, besättningen föraktar honom och man klarar med nöd och näppe livhanken. För att inte komma hem tomhänta styr man ut på riktigt djupa vatten där den vita valen, ett sannskyldigt vidunder från havets djup, blir en nemesis ingen väntat sig. Hämndlysten till max efter tidigare harpunstick gör den späntved av fartyget, vars besättning tvingas kämpa för sin överlevnad på livbåtar och öde öar under brännande sol med sin envisa förföljare i kölvattnet.
Så långt är allt verklighet, men i filmen är det Melville (Ben Whishaw - James Bond 007: Skyfall & Spectre) som söker upp en av skeppspojkarna – nu en gammal man i Brendan Gleesons skepnad – från Essex för att få ta del av historien, som han vill göra en roman av. Den gamle sjöbjörnen är ovillig och trilsk men redogör småningom för allt det ohyggliga som tilldragit sig på Essex. 
Hit hör lottdragning om vem på livbåtarna som ska skjuta sig, kannibalism och annat fanskap som fått honom att bli psykotisk. Filmen är kanske inte vad skådespelet beträffar någon höjdare men handlingen, driven och filmarbetet är på en nivå som gör den sevärd. 


Inget man metar. Den vita valen i filmed In the Heart of the Sea har storleken på sin sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar