tisdag 5 januari 2016

Kvinnan som uppfann mirakelmoppen

Joy är berättelsen om den miserabla singelmamman som lyfte sig själv i håret och blev en sannskyldig entreprenör och miljonär. 

Joy
★★★✩✩
Regi: David O Russell
Manus: David O Russell.
Genre: Dramakomedi.
I huvudrollen: Jennifer Lawrence.
Barntillåten.
Speltid: 2 t 4 min.

Med manus och och regi av David O Russell hade man ändå väntat sig litet mer kött på benen, karl står ju för filmerna Silver Linings Playbook och American Hustle.
Och visst har han engagerat sina favoritkådespelare också denna gång. Den frånskilda tvåbarnsmamman Jennifer Lawrence är filmens ryggrad, Bradley Cooper gör rollen som hjärtevarm företagsledare inom tv och Robert De Niro Joys knäppa far som bor i dotterns källaren till ett fallfärdig hus tillsammans med exmannen. Och visst, mamman är fast förankrad i soffan där hon tittar på tvåloperor. Bara mormodern är ”normal” och försöker ingjuta framåtanda i dotterdottern.
I gungning
Filmen målar snabbt upp porträttet av misär och galenskap där förväntan på dottern är den gemensamma nämnaren. Ganska snart har hon skapat en golvmopp som ska bli de amerikanska hemmafruarnas gunstling, hon får tillträde till en liten show på en köpkanal, där Bradley Cooper är boss, men allmän otur och giriga affärskompanjoner sätter det mesta i gungning.
Huset är intecknat till skorstenen och både Joys egna och faderns nya flickväns lånta pengar i fritt fall då det blir en vändning som heter duga och filmen slutar med ett vackert och högljudde durackord.
Joy är som klippt och skuren för Jennifer Lawrence och visst har hon karisman som behövs. Också Bradley Cooper är okay men Robert De Niro är irriterande med sina maniska miner och oengagerade spel. Också manuset är hafsigt och filmen är varken trovärdig eller speciellt originell utan mera en produkt avsedd att köra hårt där planket är som lägst. Budskapet om kvinnan som lyckades med den amerikanska drömmen är övertydligt, men nöjer man sig med elaka gliringar åt vulgärkapitalism modell USA finns här några guldkorn.



Underdog på bettet. Jennifer Lawrence bär upp den mediokra filmen Joy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar