tisdag 26 januari 2016

Fassbender lyser i Steve Jobs

Michael Fassbender med tyskt-irländskt påbrå är en skådespelare som går från klarhet till klarhet, inte minst i huvudrollen i Danny Boyles (Slumdog Millionaire, 127 Hours) film om Apples kontroversiella grundare och Macintoshs fader Steve Jobs i filmen med samma namn.

Steve Jobs
★★★★
Regi: Danny Boyle.
Manus: Aaron Sorkin.
Genre: biografiskt drama.
I huvudrollerna: Michael Fassbender, Kate Winslet.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 2 t 2 min.

Michael Fassbender blev för mig en ny bekantskap i Quentin Tarantionos Inglorious Basterds, där han spelade brittisk spion i den täta ölkällarscenen. Efter det har han visat vad han går för i filmer som Shame, Twelve Years a Slave och Macbeth.
I Steve Jobs gör Fassbender en briljant karaktärsstudie av Steve Jobs, mannen med en järnvilja, ett kontrollbehov och en självsäkerhet som förde honom från konkursens brant till bejublad datorguru.
Fruktad och omtyckt
Omtyckt av massorna, men ännu mera fruktad och hatad, också av sina egna, blir intrycket av mannen bakom Apple och Mac:en.
Filmen grundar sig på Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs och fokuserar sig på hans karriär allt från den första original Macintoshen 1984, via den kubformade floppen Next 1988 fram till Imac 1998, som blev en världssuccé.
I filmen är det dessa tre lanseringar som bildar piedestalen men mest framstår den som ett känslornas stora drama där Steve Jobs träter med allt och alla, bl.a. sitt tekniska snille Steve Wozniak (Seth Rogen), sin VD (Jeff Daniels) och sin f.d. livskamrat Chrisann Brennan (Katherine Waterston).
Det visar sig att han alltid har ett dräpande svar till hands när han utsätts för kritik medan hans ömmaste punkt är förhållandet till dottern Lisa, spelad av tre skådespelare. Kate Winslet som gör rollen som hans marknadsansvariga och ”jobbhustru” gör en bra tolkning som den enda  personen som vågar kräva och ställa hårt mot hårt, bl.a. när Steve Jobs negligerar sin dotter för mycket.
Hur mycket som är sanning i filmen förblir oklart, den har också vissa partier som känns både jobbiga och tjatiga, men på det hela taget är Steve Jobs en film med så mycket bra skådespel och hjärta att man börjar fattar ett visst tycke för miljardären som skapade en dator som många är helfrälsta på. 



Duo i med- och motvind. Michael Fassbender och Kate Winslet i filmdramat om Mac:ens grundare Steve Jobs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar