måndag 1 februari 2016

Överlevnadskamp och hämndbegär

Överlevnads- och hämndhistorien från 1820-talets USA, filmen The Revenant, är just så engagerande och stark som förhandssnacket låtit ana. Det är mest hårda bud hela tiden, men däremellan får tittaren njuta av andäktigt vackra naturscenerier.

The Revenant
★★★★★
Regi: Alejandro González Iñárritu.
Manus: Alejandro González Iñárritu, Mark L. Smith.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 36 min.

Filmen som på svenska betyder ungefär en som återuppstått efter det döda och grundad på en sann historia handlar om vildmarksguiden Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) som leder en expedition med vita amerikaner på jakt efter skinn då allt går snett. Inledningsscenen då den fientligt sinnade indianstammen Rees går till anfall i ett pilregn är i sin realism lika bra som inledningen av landstigningen vid Normandie i filmen Saving Private Ryan, det är blod och ond, bråd död i all sin hemska nakenhet.
För att klara livhanken delar expeditionen upp sig, men Glass blir anfallen av en uppretad grizzlybjörn med ungar och lämnas att dö tillsammans med sin halvblodsson Hawk (debuterande Forrest Goodluck) och John Fitzgerald (Tom Hardy - Mad Max: Fury Road, Legend). Denna otrevliga karaktär har ett synnerligen ont öga till Glass, och dödar hans son och begraver Glass levande för att sedan smita iväg.
Drivkrafter
Men Hugh Glass är inte den som ger sig. Mot alla odds kämpar han för sitt liv, det går av uppför branta bergsmassiv, i meterdjup snö och ner i iskalla floder. Ibland slår han följe med någon vänligt sinnad indian, men oftast är det med sin stora vildmarkskännedom och ett hat som trotsar allt förstånd som han drivs vidare.
Den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu (Babel, Birdman) har med sin film nominerad för nio Oscars skapat en fysisk, realistisk och grym men också poetisk och vacker berättelse. Mycket av det sköna tillskrivs fotografen Emmanuel Lubezki som också ser till att actionscenerna har samma laddning som natursceneriet är poetiskt och naturpanoramat är andäktigt. 
Leonardo DiCapiro gör - verkligen - sin bästa roll hittills och borde få sin hett eftertraktade Oscar för bästa manliga huvudroll. Också Tom Hardy är oslagbar i sin skurkroll och bland birollsinnehavarna finns pålitliga Domnhall Gleeson (Anna Karenina, Unbroken) som kapten i det militära.


Hämnare i skinn. Leonardo DiCaprio säger inte så mycket men gör desto mer i filmen The Revenant. Foto: Filmikamari.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar