lördag 6 februari 2016

Starkt karaktärsskådespel av Redmayne och Vikander

Tom Hoopers nya film, det transsexuella dramat från 1920-talets Danmark, Danska flickan (The Danish Girl), ger massor av utrymme åt skådespelarna Eddie Redmayne och svenskan Alicia Vikander (f. 1988)

Danska flickan
(The Danish Girl)
★★★★
Regi: Tom Hooper.
Manus: Lucinda Coxon på basen av David Eberhoffs roman.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Eddie Redmayne, Alicia Vikander.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 59 min.

Den fiktiva kärlekshistorien, löst grundad på de danska konstnärerna Lili Elbes och Gerda Wegeners liv blir i filmen det äkta paret Einar (Redmayne) och Gerda (Vikander) Wegeners kamp i ett triangeldrama med bara två personer inblandade. Einar märker nämligen efter att ha gift sig med Gerda att hans inre person är en kvinna. Filmen är en sexualpolitisk fackelbärare i en tid då sexuella avvikelser betraktades med misstro och läkarna ofta diagnosticerade patienten som schizofren.
Så går det också får Einar Wegener, när han först av en slump klär på sig kvinnokläder och livet slår en kullerbytta. Han blir besatt av att vara som en kvinna till hustruns förtvivlan och börjar umgås med en homosexuell (Ben Whishaw - Skyfall) och läget tillspetsas allt mer och mer. Till sist blir väljer han att bli opererad för könsbyte i Dresden.
Einars tappra försök att leva ut sin inre kvinna Lili Elbe är överlag en törnbeströdd stig men har sina oändligt vackra stunder. Samtidigt är det en utvecklingshistoria där konstnärskollegan Gerda Wegener går framåt i sin karriär men förlorar sin man.
Skådespel tå topp
Miljöbeskrivningen från exteriörer i Köpenhamn, Paris och Dresden är fina, interiörerna från konstnärsateljéer och flotta hemmagemak stilfulla, men så är regissören också mannen bakom The King's Speech och Les Misérables.
Bäst i filmen är det skådespel som Eddie Redmayne och kanske i ännu högre grad Alicia Vikander står för.
Redmayne som fick en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen om Stephen Hawking, Theory of Everything, visar stor känslosam- och sårbarhet i sin rollprestation. Alicia Vikander som slog igenom som humanoiden Ava i sci-fi filmen Ex Machina i fjol är strålande som förtvivlad men tappert stöttande hustru i ett äktenskapsdrama som griper tag i åskådaren med järnklor ett par gånger. 
Filmen är behäftad med några märkligheter. Åldersgränsen 16 år känns förhastad och exteriörer från Danmark med höga bergsmassiv korrelerar illa med verkligheten. Men det är detaljer.


Duo med problem. Eddie Redmayne t.h. försöker hitta sin inre kvinna, stöttad av hustrun Alicia Vikander i filmen Danska flickan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar