onsdag 17 februari 2016

Självironisk drift med superhjältar

Marveladaptionen Deadpool tar minsann inte sig själv på allvar när den gör driftkucku av hela superhjältemyten.

Deadpool★★★✩✩
Regi: Tim Miller
Manus: Paul Wernick och Rhett Reese.
Genre: actionkomedi.
I huvudrollerna: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 48 min.

Den också för finländska förhållande bekanta genren med filmer grundade på Marvels animerade superhjältar: Stålmannen, Spindelmannen, Hulken, X-Men, Thor, etc. har i regel tagit sig själv i högsta grad på allavar.
Den i fjol utkomna Antman betyder redan ett steg i den självironiskt komiska riktningen och med Deadpool tar regissören Tim Miller i sin första långfilm fram både kulsprutorna och skrattet till samma frontlinjer.
Inledningen är en enda skjutorgie på en bro med för filmen karakteristiska sekvenser i ultrarapid där Deadpool (Ryan Reynolds - Safehouse, Green Lantern) utsätter sina skurkaktiga motståndare med både oneliners och kulregn. I en lång tillbakablick klarnar det varför den tidigare militären Wade Wilson inom specialstyrkorna blev den han blev: en rättvisans hämnare i röda trikåer, men med ett deformerat ansikte som stöter både folk och fä och, som han tror, sitt hjärtas dam Vanessa (Morena Baccarin) ifrån sig.
Hämnd i sikte
Denna muterade Deadpool har fått sina superkrafter i en förvandlingsakt där filmen onda genius Ajax (Ed Skrein - The Transporter) utsatt Deadpool för satanisk smärta och visst tusingen ska det till och hämnas.
Han har nämligen haft ett paradis ihop med sin Vanessa tills han får cancerbesked och en sista chans att överleva av Ajax.
Det ironiskt självmedvetna skärskådandet av genrens klyschor fungerar till en viss gräns, därefter börjar Deadpool luta mot det outhärdliga både vad vitsarna och den minst sagt hjärndöda handlingen beträffar.
Ett plus är att filmen inte är överlång. Det gör att man står ut i knappa två timmar med en munvig och skjutglad pajas som närmast för tankarna till Jim Carrey.



Hämnare i rött. Ryan Reynolds har huvudrollen i det självironiska superhjältespektaklet Deadpool. Foto: Filmikamari.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar