tisdag 23 februari 2016

Humoristiskt om finanskrisens aktörer

Finanskrisen 2007-2008 gjorde miljontals människor arbets- och hemlösa men i Adam McKays film The Big Short är det finanshajarna och visselblåsarna, gestaltade av ett stjärnspäckat garde, som ger liv åt den ekonomiska härdsmältan.

The Big Short
★★★★
Regi: Adam McKay.
Manus: Charles Randolph, Adam McKay.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 10 min.

Först när investmentbanken Lehman Brothers försattes i konkurs i september 2008 och världsekonomin hamnade i fritt fall var finanskrisen ett faktum. Men tecknen fanns på väggen redan under något år och The Big Short är berättelsen om hur några klarsynta, hederliga investerare såg bakom en fasad upprest av  en mängd snikna, ohederliga bankirer. Filmen baserar sig på verkliga händelser, beskrivna i en bok av Michael Lewis.
Felvärderat
Händelserna kör i gång när bankvärldens stora aktörer i slutet av 2007 börjar deklarera miljonförluster. Orsaken är att bankerna värderat bolånen fel, för egentligen börjar deras marknadsvärde gå mot noll.
Det här inser en grupp människor som börjar satsa mot bankerna och köpa upp av deras smart inpaketerade ”sura” bolånsportföljer och CEO:s genom att ta försäkringar som ger dem storkovan om priserna faller. Bankfolket skrattar ut dem och säljer gärna ut, men snart blir det uppenbart att bolånen är en enda stor bubbla och då faller hela korthuset ihop.
Bra karaktärer
Bankirerna har inget personligt ansvar utan delar på vinsterna när det går bra och tar också i fall av ”sura” s.k. subprimelån med dåliga säkerheter, hem stora bonus för varje sålt lån till ofta allt fattigare personer.
Det här får filmens ”motpolsmänniskor” – excentriker som inte smält in i mängden – att gå i taket och det är karaktärsskildringen av dessa typer som är filmen behållning.
Christian Bale (3:10 to Yuma) är läkaren som barfota och i t-skjorta grundar en hedgefond och som nystar upp oegentligheter inom den amerikanska bankvärlden. Steve Carell (Get Smart) samlar kring sig människor som går bankvärlden in på livet och säger sanningar inför öppen ridå. Brad Pitt är en pensionerad före detta bankman som ger sig in i leken av moraliska skäl och Ryan Gosling en självsäker affärshaj som gör slarvsylta av sina ohederliga motståndare, osv.
Filmen är som en ABC-bok om bankekonomi och innehåller massor av jordnära information, samtidigt som Adam McKay (Stepbrothers, Anchorman) gör storyn underhållande och inte tvekar att köra på i högt tempo. Sarkasmerna och cynismen går i The Big Short hand i hand i en historia, där verkligheten är hårresande och där nya tecken i skyn visar att ingen lärt sig någonting och att storkapitalet fortfarande styr och att vi alltjämnt låter oss luras av folk som borde sitta inne.


Stopp och belägg. Komikern Steve Carell gör en ledande roll i underhållande The Big Short om bankkrisen 2007-2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar