söndag 10 januari 2016

Feelgood utan sirap

Filmen en man som heter Ove är gedigen svensk filmunderhållning. Den tätnar och blir seriös mot sluten men utan att förfalla till sentimentalitet.

En man som heter Ove
★★★★
Regi: Hannes Holm.
Manus: Hannes Holm utgående från Fredrik Backmans roman.
Genre: Dramakomedi.
I huvudrollerna: Rolf Lassgård,  Filip Berg, Zozan Akgün.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 56 min.

Parallellerna med filmatiseringen av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann finns där. Så till vida att den omspänner ett livsöde samtidigt som Sverige utvecklas Nordens välfärdsstat nr 1. Det är feelgood utan sirap vi trakteras med. 
Rolf Lassgård i titelrollen är den nyss uppsagda ingenjören som också är pedantisk kvarterspolis och gnällspik i hemkvarteret. Samtidigt sörjer han sin nyligen bortgångne hustru Sonja (Ida Engvoll - tv-serien Bron), en sorg han försöker dölja under ett hårt och gnälligt yttre. Fast besluten att hänga sig, går beslutet aldrig i verkställighet, än kommer det ena, än det andra emellan, inte minst när kvinnan Parvaneh  (Bahar Pars) i en nyinflyttad iransk familj knackar på dörren och vill ha hjälp med flyttningen. Vresig som ett retat lejon faller Ove småningom till föga för erbjuden närhet och värme samtidigt som hans livshistoria från tidig barndom och ung vuxen, och då spelad med bravur av Viktor Baagøe och Filip Berg, nystas upp.
Här döljer sig flera hemligheter och livsfunderingar, bl.a undrar Ove varför han som var så tystlåten och tråkig blev gift med en så vacker och intelligent hustru som Sonja. Och hur en katastrofal södernresa förändrade det unga parets liv.
Filmen fokuserar sig mycket på kulturkrockar och skärmytslingar med slarviga grannar och andra som Ove kallar idioter utan att se sina egna förutfattade meningar.
Rolf Lassgård är utmärkt som änkling och besserwisser när han utan överspel och med små medel gör en stor roll som växer och till sist också berör. En film som är speciellt aktuell i dag då flyktingströmmarna drar in också i våra nordiska länder.



Gnällspik och kvarterspolis. Rolf Lassgård gör med små medel en stor roll i dramakomedin En man som heter Ove.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar