söndag 20 december 2015

Den där andra kvinnan

Livet är en samling upplevelser och minnen, ofta gemensamma minnen med nära och kära. Men när det finns andra minnen man inte är delaktig av då slår livet en kullerbytta.

45 Years
★★★★
Regi: Andrew Haigh.
Manus: Andrew Haigh utgående från David Constantines novell.
Genre: romantiskt drama.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 35 min.

Så sker det i filmen 45 Years, där det brittiska paret Kate (Charlotte Rampling - Swimming Pool, Nattportieren) och Geoff Mercer (Tom Courtenay - Kvartetten) ska fira sin 45-årsbröllopsdag med pompa och ståt.
Hon är litet besviken över att de inte har så många fotografier från förr. Men utan barn och barnbarn har fotona blivit rätt få, inte ens sina hundar har de förevigat som valpar eller andra liknande vardagens milstolpar som våra liv består av.
Så kommer det ett brev på tyska. Det berättar om "min Katja", som Geoff konstaterar och på samma gång öppnar han dörren till en okänd och hemlig värld, då han och hans tyska flickvän på 1960-talet vandrade i de schweiziska alperna, där hon föll ner i en ravin och försvann. Nu har snön smält och man har hittat henne i glaciären. Han har visserligen berört incidenten för sin hustru Kate, men med ens sveper det förgångna över dem som en stormvind och allt blir förändrat. Han börjar röka och blir allt svårare att greppa, hon alltmer förbryllad och desperat.
Avslöjande bilder
Det visar sig att Katja och Geoff hade ett mycket närmare förhållande till varandra än Kate anat, och att hon väntade barn, vilket hustrun bevittnar på en samling diafoton, som mannen plockat fram ur sina gömmor, och som han också tittar på på vinden. Pressad av Kate berättar Geoff att om Katja inte hade omkommit hade han gift sig med henne. Kate blir med ens den där andra kvinnan, inte den första i Geoffs liv.
Så blir ett långt, gemensamt liv med ens förstört av en hemlighet, en livslögn som bevisar att man aldrig riktigt lärt känna varandra.
Acceptera eller inte det är frågan och här får filmen många att fundera till på riktigt. Regissören Andrew Haigh (Weekend) har gjort en mycket bra film där Rampling och Courtnay med små medel förmedlar svåra känslor och stämningar som går ned på djupet. Filmen pulserar mellan drama och thriller och först i sista bilden tar regissören ställning för en av paret Mercer, vilket gör helheten perfekt.




Hemlighet från förr. Paret Mercers (Charlotte Rampling och Tom Courtenay) liv skakas om i sina grundvalar i filmen 45 Years.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar