onsdag 16 december 2015

Autobiografisk roman blev filmdrama med Natalie Portman

Den israeliska författaren Amos Oz autobiografiska berättelse A Tale of Love and Darkness har överförts till filmmediet i den israeliska skådespelaren Natalie Portmans manus, regi och medverkan.

A Tale of Love and Darkness
★★★✩✩
Regi & manus: Natalie Portman.
Genre: biografi & historiskt drama.
I huvudrollerna: Natalie Portman, Ian Gavan.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 38 min.


Filmen utspelas på 1940- och1950-talen, inramad av den inflammerade tid då den judiska staten kom till och tog sina första stapplande steg, men fokus är definitivt inriktat på förhållandet mellan den unge Amos Oz (Ian Gavan) och hans sjukliga mor Fania (Portman). Med finns också Amos far (Gilad Kahana) som strävar efter att bli författare men i motsats till sin son aldrig lyckas bli det.
Fylld av melankoliska minnen framstår berättelsen som en tablå av scener där såväl verkligheten som fantasin får utrymme. Också rivaliteten mellan araber, palestinier och israeler får kontur, ofta på ett värdigt och humant sätt i samband med familjen Oz besök hos arabiska bekanta.
Det framgår också att den skolmobbade unga Amos, utmärkt väl spelad av Ian Gavan, småningom inser att han besitter en ansenlig litterär begåvning.
På hebreiska
Natalie Portman slog igenom tidigt i filmen Léon (1994) och fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Black Swan (2010).
Sju år höll hon med att arbeta på den aktuella filmen, som hon mycket logiskt valt att göra på hebreiska. Hon har själv en martyrroll som ibland känns overklig, men koncentrationen på personrelationerna och det visuella uttrycket är bra och ger ett fint återsken av Portmans egna rötter. En vacker och poetisk film för en marginell grupp finsmakare som begriper sig på filmkvalitet utan att reklamtrummorna dånat på i månader före premiären.




Mor och son. Ian Gavan och Natalie Portman i filmen A Tale of Love and Darkness.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar