onsdag 23 december 2015

Nya ansikten och gamla teman

30 år efter händelserna i Jedins återkomst är vi tillbaka med den sjunde Star Wars filmen The Force Awakens. Samma gamla teman kring gott och ont serveras oss tillsammans med nya ansikten och några gamla.


Star Wars: The Force Awakens.
★★★✩✩
Regi: J.J. Abrams.
Manus: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams.
Genre: fantasy, action.
I huvudrollerna: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 16 min.

Den otroligt hajpade och omsusade filmen är inte dålig, men förväntad, detta sagt av en som aldrig var eller blev någon större Star Wars-fan. Filmen öppnar dessutom en ny trilogi och var så säker på att pengarna ramlar in. På Borgåbion körs 2D- och 3D-versionerna för nästan fulla salar och då var premiären i onsdags för en vecka sedan.
För fansen är det givetvis julafton. Det är fortfarande under devisen: "en gång för länge sedan i en galax långt , långt borta som J.J. Abrams (Super 8, Mission Impossible III ) film tilldrar sig".
Tematiskt handlar det om en rymdsaga, en kamp mellan de goda och de onda - de fula, dvs. rymdvarelser av icke mänsklig karaktär, finns nämligen med på båda sidor. Parallellerna till J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen-trilogin är uppenbar, dessutom drivs det en hel del med nazister som här förliknas med de onda, dvs. The First Order, med en ledare (Domnhall Gleeson) som skriker halsen av sig.
Tre i fokus
Handlingen koncentrerar sig på tre personer; Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) och Poe Dameron (Oscar Isaac). Rey är en jänta med hjärna och hårda nypor som samlar järnskrot i öknen och får mat för det hon säljer. Finn är en stormtrooper med gott hjärta som räddar livet på motståndsrörelsens pilot Poe Dameron och går över på den "rätta" sidan där också Rey befinner sig.
Däremellan skjuts det något förfärligt, det jagas fram i universum på farkoster som färdas med ljusets hastighet och givetvis möts Rey och den onde Kylo Ren (Adam Driver) i en fight med ljussvärd. Samtidigt vill både de goda och de onda ha tag på på den försvunna jedin Luke Skywalker, en jakt där också Han Solo (Harrison Ford) och hans apkompis jämte prinsessan Leia (Carrie Fisher) deltar.
De visuella effekterna är fina, bäst bland skådespelarna lyckas Adam Driver och Daisy Ridley som har den där extra karisman. Filmen slutar med en cliffhanger som får fansen att bita på naglarna av förväntan efter del två i den nya Star Wars-trilogin.




De goda på flykt. Rey (Daisy Ridley) och Finn (John Boyega) med sin lilla robot hack i häl har det hett om öronen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar