måndag 17 april 2017

Bankrånet som lönade sig

Ett bankrån på ålderns höst hör inte till det normala, men det är precis vad en trio gamla vänner bestämmer sig för när deras bank snuvat dem på pensionspengarna i filmen Going in Style.

Going in Style
★★★★
Regi: Zach Braff.
Manus:Theodore Melfi.
Genre: kriminaldrama, komedi.
I huvudrollerna: Alan Arkin, Michael Caine, Morgan Freeman.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 37 min.


Filmen är en remake på den som gjordes 1979 och grundidén därför den samma. Bankrånet är också motiverat eftersom den korta framtid filmens tre ålderstigna vänner verkar ha framför sig med ens ser allt annat än rosig ut.
Joe (Michael Caine – diverse Batmanfilmer, The Quiet American) kallas genast i början av filmen till sin bank för han har inte skött sin ekonomi som banken velat. Inom kort meddelar samma bank att man tänker lägga beslag på hans lägenhet och att man inte mera betalar ut trions pensionspengar p.g.a. insolvens och det föder idén att ta lagen i egna händer. 
Sagt och gjort. Joe, Wille (Morgan FreemanSeven, Million Dollar Baby) och Albert (Alan Arkin Little Miss Sunshine, Argo) tar modell av ett nyligen genomfört bankrån och med hjälp av cannabisodlaren Jesus (John Ortiz American Gangster) med försänkningar i den undre världen får man hjälp med planeringen.
Samtidigt gör kameran besök hemma hos de tre vännerna, vilket ger nytt brännstoff till temat – ok att råna en bank – det är nämligen tre charmiga män med sin givna plats bland sina nära och kära, som samhället nu hånflinar i ansiktet – och som alltså som tar ut en rättmätig hämnd.
Genuint rolig
Oscarsvinnarna Arkin, Caine och Freeman gör bra ifrån sig i en film som verkligen är rolig och det utan besvärande flås.
Dialogen är dessutom full av punchlines man minns och birollerna också välbesatta av andra bra skådespelare som svenska sextio- och sjuttiotals sexsymbolen Ann-Margret (Grumpy Old Men) som butiksbiträde och Matt Dillon (Crash) som polis och några riktigt knasiga typer till.
Zach Braffs (Wish I Was Here) lilla filmpärla Going in Style är visserligen en film utan överraskningar men här får i alla fall klyschan feelgood den betydelse som avses när den är som allra bäst. Man lämnar biosalongen med ett leende på läpparna.


Charmig trio. Alan Arkin, Morgan Freeman och Michael Caine ger järnet i feelgood komedin Going in Style.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar