måndag 24 april 2017

Fantasi och filosofi i ny japansk succéanimation

Den japanska tittarsuccén Your name av Makoto Shinkai, är regisserad av en ny mantelbärare till Ghibli studiornas största namn, Hayao Miyzaki.

Your name
(Originaltitel: Kimi no na wa)
★★★✩✩
Regi & manus: Makoto Shinkai.
Genre: animation, äventyrsdrama.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid 1 t 46 min.


Your name är den näst mest besökta biofimen i Japan någonsin efter Miyzakis Gömd av andar. Baserad på regissörens egen roman har Your name mycket som tilltalar dagens unga: en lämplig dos livsfilosofi, litet övernaturligt och ren och skär fantasi.
Landsortsflickan Mitsuha är trött på livet i lantortshålan vill bli kille och bo i Tokyo,  och hast du mir gesehen, så vaknar hon en morgon upp i Tokyokillen Takis kropp, han som för sin del hamnar i Mitsuhas finlemmade stofthydda.
Båda misstänker att de drömmer men kompisarnas och omgivningens reaktioner på deras underliga beteende bevisar att de bytt skepnad.
Länkade
Att de unga tu är länkade till varandra i ett tidigare liv blir allt tydligare och allt har att göra med en katastrof av himmelska mått  då en meteorit föll ned över en japansk stad med död och elände i sina spår.
Mitsuha och Taki byter kropp och skepnad som andra skjortor och håller naturligtvis  kontakt med varandra i nutid via sina mobiler, men ganska skärpt ska man nog vara för att hänga med i alla svängar i tid och rum. Slutet blir också litet väl utdraget för att intresset ska bestå.
Nåväl, det är manga anime som gäller så logiken i storyn är inte det viktigaste. Det man igen kan gotta sig åt är de fantastiskt fina bilderna och den trolska Ghibli-stämning som också Makoto Shinkai lyckas mana fram i sin vackra och fräscht mångtydiga film.


Ny mantelbärare. Makoto Shinkais animation Your name är en bra uppföljare av Ghiblis vackra och stämningsmättade filmer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar