torsdag 21 december 2017

Unik film om unik konstnär

Filmen Loving Vincent, världens första oljeanimerade långfilm, är som att röra sig i en mosaik bland Vincent van Goghs landskap, och samtidigt som filmen är en thriller belyser den konstnärens storhet och tragiska livsöde.

Loving Vincent
★★★★★
Regi & manus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman.
Genre: biografisk animation.
Gjord i Polen och Storbritannien.
I huvudrollerna: Douglas Booth, Chris O´Dowd, Saoirse Ronan, m. fl.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 35 min.

Fokus ligger på Vincent van Goghs sista dagar och frågan om det psykiskt instabila konstnärsgeniet blev skjuten eller gjorde självmord. Hur som helst, den 29 juli 1980 stapplar en i magen skjuten van Gogh fram längs gatorna i den franska småstaden Avres. Hans död är fortfarande oklar och filmen tar upp dödsorsaken med hjälp av brev, ögonvittnen och personer i hans närmaste krets.
Filmen är ett sex år långt formexperiment där ett team med 150 konstnärer med stor möda skapat bild för bild, inspelad med skådespelare framför en greenscreen.
Magnifikt
Varje scenbild böljar och pulserar, de cirkulära, för van Gogh karakteristiska måleriet med tjocka penseldrag, återkommer i undersköna landskap, likväl som i persongalleriets färgstarka ansikten, det kränger och slingrar sig i ett, men slutresultatet är magnifikt.
Berättelsen tar avstamp ett år efter Vincent van Goghs självmord i sällskap med en ung, instabil, alkohol- och slagsmålsbenägen Armand Roulin (Douglas Booth – tv-serien And Then There Were None), son till postmästare Roulin (Chris O´Dowd - Miss Peregrine´Home for Peculiar Children). Armand ska vidarebefordra ett brev från Vincent till brodern Theo, som också han redan visar sig vara död. I stället möter Armand människor Vincent mött, dryckesbröder, läkare, värdshusvärdinnor, mecenater och det diskuteras fram och tillbaka, varvat med återblickar från Vincent van Goghs korta liv i svartvita bilder och målade i en teknik påminnande om fotografier.
De förstklassiga brittiska skådespelarna tillsammans med bakgrundsteamet med penslarna har gjort en hypnotisk film som inte bara är vacker utan samtidigt en detektivhistoria och konsthistoria som lyfter fram en av världens definitivt bästa konstnärer.
Under sin livstid 1853–1890, sålde den nederländske konstnären en enda tavla innan han dog i en åder av 37 år, antagligen i självmord. Han blev den moderna konstens och expressionismens pionjär. Målningar som Stjärnenatt, Solrosor och Ett litet rum med målningar på väggen återkommer i en film som är en gedigen eloge till konstnär som med all orsak lyfts fram igen. 
Filmen vann publikpriset Golden Trailer vid Annecys filmfestival och Golden Goblet vid Shanghai International Film Festival i år. Den visas sista gången i Borgå idag på eftermiddagen ifall den inte återkommer på repertoaren.


Formexperiment och detektivhistoria. Loving Vincent är världens första oljeanimerade långfilm om ingen mindre än Vincent van Goghs sista dagar och liv.


söndag 10 december 2017

Solsida med mörkare skuggor

Den också hos oss mycket populära tv-serien Solsidans filmversion går på i invanda banor, men med utrymme för mera mörka moln som täcker den evigt klara himlen. Grundbulten finns i alla fall i humorn.

Solsidan
★★★✩✩
Regi: Felix Herngren, Måns Herngren.
Manus: Jesper Harrie.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Felix Herngren, Mia Skäringer.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 45 min.

De tre par som figurerat i tv-serien finns igen med i Solsidan, dvs. de knösrika Fredde Schiller (Johan Rheborg) och Mickan (Josephine Bornebusch), den evigt osäkra tandläkaren Alex Löfström (Felix Herngren) och hustrun Anna (Mia Skäringer) samt den allom förpestande duon Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederblad).
Handlingen i komedin utspelad i den snofsiga villaförorten Solsidan kretsar i ett nötskal kring skilsmässa, längtan efter barn, oskrivna badregler i Torekov, kärlek och virrighet i största allmänhet.
I fem säsonger har tv-tittarna fått följa med parens förehavanden men nu svängs nya blad i redan kända kapitel. Skilsmässan hägrar för Alex och Anna, som tröttnat på sin mesiga man och skaffat sig en muskelnippe till äventyrare och friluftsfantast vid namn David (Henrik Schyffert). 
För Fredde är problemet hippiefadern Mauritz (Sven Wollter) som med sina vänstersympatier varit en ständig nagel i ögat för en son ”som tar av de fattiga och själv blir bara rikare”. Att pappan dessutom bott  alla somrar i badparadiset Torekov, vilket Fredde hållit hemligt för Mickan för att inte behöva träffa sin far, får Mickan att gå i taket när hon får reda på det och hela familjen Schiller far bums iväg dit, men hamnar i litet andra, futtigare environger än de trodde. Riktigt galet går det inte, en slags försoning hägrar bakom horisonten mellan far och son. Semesterkomedin är en av filmens bättre sidor.
Mörkare
De mörka molnen ligger som tätast över Alex som är sorgligare, gråare och mera handlingsförlamad än någonsin, trots att han får till ett förhållande med en ny rar flickvän (Frida Hallgren).
Mest skräniga är Ove och Anette som är ute efter en spermadonator och ställer till det ordentligt på ett storstilat utomhuskalas.
Annars går det på i känt manér med pinsamheter och relationsproblem, Mickan jagar efter den perfekta instagram selfien, Fredde struttar omkring i dyrköpt ljusrött, gliringarna haglar och folk skiljs och förenas. Litet déjà vu undgår man inte och det mesta är förväntat, men för de redan frälsta är filmen ett måste, annars går den an något så när.



Villaliv på film. Det går upp och ned i filmen med pinsamheter och parrelationsproblem, Solsidan. Fr.v. upptill Felix Herngren, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg och Mia Skäringer samt Malin Cederblad och Henrik Dorsin.