söndag 10 december 2017

Solsida med mörkare skuggor

Den också hos oss mycket populära tv-serien Solsidans filmversion går på i invanda banor, men med utrymme för mera mörka moln som täcker den evigt klara himlen. Grundbulten finns i alla fall i humorn.

Solsidan
★★★✩✩
Regi: Felix Herngren, Måns Herngren.
Manus: Jesper Harrie.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Felix Herngren, Mia Skäringer.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 45 min.

De tre par som figurerat i tv-serien finns igen med i Solsidan, dvs. de knösrika Fredde Schiller (Johan Rheborg) och Mickan (Josephine Bornebusch), den evigt osäkra tandläkaren Alex Löfström (Felix Herngren) och hustrun Anna (Mia Skäringer) samt den allom förpestande duon Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederblad).
Handlingen i komedin utspelad i den snofsiga villaförorten Solsidan kretsar i ett nötskal kring skilsmässa, längtan efter barn, oskrivna badregler i Torekov, kärlek och virrighet i största allmänhet.
I fem säsonger har tv-tittarna fått följa med parens förehavanden men nu svängs nya blad i redan kända kapitel. Skilsmässan hägrar för Alex och Anna, som tröttnat på sin mesiga man och skaffat sig en muskelnippe till äventyrare och friluftsfantast vid namn David (Henrik Schyffert). 
För Fredde är problemet hippiefadern Mauritz (Sven Wollter) som med sina vänstersympatier varit en ständig nagel i ögat för en son ”som tar av de fattiga och själv blir bara rikare”. Att pappan dessutom bott  alla somrar i badparadiset Torekov, vilket Fredde hållit hemligt för Mickan för att inte behöva träffa sin far, får Mickan att gå i taket när hon får reda på det och hela familjen Schiller far bums iväg dit, men hamnar i litet andra, futtigare environger än de trodde. Riktigt galet går det inte, en slags försoning hägrar bakom horisonten mellan far och son. Semesterkomedin är en av filmens bättre sidor.
Mörkare
De mörka molnen ligger som tätast över Alex som är sorgligare, gråare och mera handlingsförlamad än någonsin, trots att han får till ett förhållande med en ny rar flickvän (Frida Hallgren).
Mest skräniga är Ove och Anette som är ute efter en spermadonator och ställer till det ordentligt på ett storstilat utomhuskalas.
Annars går det på i känt manér med pinsamheter och relationsproblem, Mickan jagar efter den perfekta instagram selfien, Fredde struttar omkring i dyrköpt ljusrött, gliringarna haglar och folk skiljs och förenas. Litet déjà vu undgår man inte och det mesta är förväntat, men för de redan frälsta är filmen ett måste, annars går den an något så när.



Villaliv på film. Det går upp och ned i filmen med pinsamheter och parrelationsproblem, Solsidan. Fr.v. upptill Felix Herngren, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg och Mia Skäringer samt Malin Cederblad och Henrik Dorsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar