torsdag 21 december 2017

Unik film om unik konstnär

Filmen Loving Vincent, världens första oljeanimerade långfilm, är som att röra sig i en mosaik bland Vincent van Goghs landskap, och samtidigt som filmen är en thriller belyser den konstnärens storhet och tragiska livsöde.

Loving Vincent
★★★★★
Regi & manus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman.
Genre: biografisk animation.
Gjord i Polen och Storbritannien.
I huvudrollerna: Douglas Booth, Chris O´Dowd, Saoirse Ronan, m. fl.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 35 min.

Fokus ligger på Vincent van Goghs sista dagar och frågan om det psykiskt instabila konstnärsgeniet blev skjuten eller gjorde självmord. Hur som helst, den 29 juli 1980 stapplar en i magen skjuten van Gogh fram längs gatorna i den franska småstaden Avres. Hans död är fortfarande oklar och filmen tar upp dödsorsaken med hjälp av brev, ögonvittnen och personer i hans närmaste krets.
Filmen är ett sex år långt formexperiment där ett team med 150 konstnärer med stor möda skapat bild för bild, inspelad med skådespelare framför en greenscreen.
Magnifikt
Varje scenbild böljar och pulserar, de cirkulära, för van Gogh karakteristiska måleriet med tjocka penseldrag, återkommer i undersköna landskap, likväl som i persongalleriets färgstarka ansikten, det kränger och slingrar sig i ett, men slutresultatet är magnifikt.
Berättelsen tar avstamp ett år efter Vincent van Goghs självmord i sällskap med en ung, instabil, alkohol- och slagsmålsbenägen Armand Roulin (Douglas Booth – tv-serien And Then There Were None), son till postmästare Roulin (Chris O´Dowd - Miss Peregrine´Home for Peculiar Children). Armand ska vidarebefordra ett brev från Vincent till brodern Theo, som också han redan visar sig vara död. I stället möter Armand människor Vincent mött, dryckesbröder, läkare, värdshusvärdinnor, mecenater och det diskuteras fram och tillbaka, varvat med återblickar från Vincent van Goghs korta liv i svartvita bilder och målade i en teknik påminnande om fotografier.
De förstklassiga brittiska skådespelarna tillsammans med bakgrundsteamet med penslarna har gjort en hypnotisk film som inte bara är vacker utan samtidigt en detektivhistoria och konsthistoria som lyfter fram en av världens definitivt bästa konstnärer.
Under sin livstid 1853–1890, sålde den nederländske konstnären en enda tavla innan han dog i en åder av 37 år, antagligen i självmord. Han blev den moderna konstens och expressionismens pionjär. Målningar som Stjärnenatt, Solrosor och Ett litet rum med målningar på väggen återkommer i en film som är en gedigen eloge till konstnär som med all orsak lyfts fram igen. 
Filmen vann publikpriset Golden Trailer vid Annecys filmfestival och Golden Goblet vid Shanghai International Film Festival i år. Den visas sista gången i Borgå idag på eftermiddagen ifall den inte återkommer på repertoaren.


Formexperiment och detektivhistoria. Loving Vincent är världens första oljeanimerade långfilm om ingen mindre än Vincent van Goghs sista dagar och liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar