torsdag 4 januari 2018

Pålitligt men Woody kan bättre

Woody Allen förnekar sig inte. Igen är den 82-årige regissören ute med en årlig ny film, denna gång ett passionsdrama, förlagt till 1950-talets Coney Island, NY med titeln Wonder Wheel.

Wonder Wheel
★★★✩✩
Regi & manus: Woody Allen.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Kate Winslet, Juno Temple, Justin Timberlake, Jim Belushi.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 7 41 min.

Såg aldrig Café Society från 2016 men jämfört med Allens Blue Jasmine (2013), Magic in the Moonlight (2014) och delvis Irrational Man (2015) är Wonder Wheel en mindre intressant eller engagerande film, men inte direkt dålig. Orsaken är att Woody Allen kör på autopilot och delvis med handbromsen på. De stora skratten och den omskakande dramatiken saknas.
Wonder Wheel handlar om fyra människor vars liv möts på Coney Islands pulserande nöjesfält. Ginny (Kate WinsletTitanic, The Dressmaker) är den känslomässigt labila aktrisen som jobbar på en lokalt café. När hennes tidigare kärlek lämnade henne hamnade livet i en nedåtgående spiral och hon tvingas nu bo ihop med den smaklösa, våldsbenägna karusellskötaren Humpty (Jim BelushiSaturday Night Live). När den stilige strandlivräddaren Mickey (den mera som sångare kända Justin Timberlake In Time) möter Ginny slår det strax gnistor om dem men idyllen grumlas av att Ginny och Humpty får oväntat besök av Humptys dotter Carolina (Juno TempleKiller Joe) som varit litet för talför i ett förhör med FBI och nu befinner sig på flykt undan sin gangsterman med hejdukar.
Filmen, som bottnar i en historia om passion, svek och våld berättas av Justin Timberlakes livräddarkaraktär, bärs upp av Kate Winslet, hennes rollprestation är som vanlig pålitlig och det är hennes öde man orkar bry sig om. Trots att hon till sist gör ett felaktigt val begriper man också varför hon gör det.
Kända hjulspår
Ett par gånger bränner det till på allvar men för det mesta kör Woody Allen på i kända hjulspår men lyckligtvis också med en kanske för många ny och intressant skådespelare som Juno Temple - filmens unga dam som blir intresserad av samma unga livräddare som slår sina lovar kring Ginny. Juno Temple var med i Tracy Letts våldsamma Killer Joe (2011) tillsammans med Matthew McConaughey, där båda gjorde minnesvärda insatser.
Fotoarbetet med sin intressanta miljöbeskrivning av nöjesfältet Coney Island i vackert, delvis grälla färger tillskrivna Oscarsbelönade Vittorio Storaro hör till Wonder Wheels bättre sidor. Filmen slutar litet väl plötsligt och som tittare får man mest en känsla av att – jaså, det var alltså allt för det den här gången.


Vinglig trekant. Justin Timberlake, Kate Winslet och Juno Tempel i Woody Allens litet habila, nya film Wonder Wheel.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar