tisdag 23 januari 2018

Gary Oldman i praktroll som Churchill

Den brittiske skådespelaren Gary Oldman fick till sist en karaktärsroll värdig sitt kunnande som Winston Churchill i filmen Darkest Hour.

Darkest Hour
★★★★★
Regi: Joe Wright.
Manus: Anthony McCarten.
Genre: historiskt drama, biografi.
I huvudrollerna: Gary Oldman, Lily James, Kristin Thomas Scott.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 5 min.

Gary Oldman har visserligen gjort stora roller i filmer som spionthrillern Tinker, Tailor, Soldier, Spy, som korrumperad polis i thrillern Léon och som knarkande weirdo i True Romance, men hans gestaltning av Storbritanniens premiärminister Winston Churchill i början av andra världskriget, då Europas öde hängde på hans beslutsamhet om att inte inleda fredsförhandlingar med Hitler utan hellre kämpa mot synnerligen ojämna odds är en roll som går till historien.
Liksom Colin Firth i filmen The King´s Speech är det huvudpersonen som bär upp handlingen.
Stormig månad
Hitler har anfallit Polen i september 1939 och belägrat Belgien och Nederländerna och fått Frankrike på knä då filmen inleds i maj 1940.
Churchill får en nästan omöjlig sits då han väljs till premiärminister. Den brittiska armén är belägrad i Dunkerque och i krigskabinettet går diskussionens vågor hög om man ska förhandla om fred med den där herr Hitler eller inte. Churchill som går på whisky och cigarrer är impopulär till och med bland sina partikamrater som vill avsätta honom. Filmen handlar om Churchills första stormiga månad vid makten.
Regissören Joe Wright (Atonement, Pride & Prejudice) lyckas skapa spänning och intensitet trots att handlingen nästan uteslutande är förlagd till de politiska environgerna.
Nappatagen mellan Churchill och Viscount Halifax (Stephen DillaneKing Arthur) som inte bara var konservativ premiärministerkandidat till Churchill 1940 utan också inbiten fredsivrare hör till filmens bästa inslag. Men Gary Oldman är otvivelaktigt i sitt esse som gudabenådad talare som får folket och politikerna med sig när han promt vägrar att förhandla med nazisterna.
Hans mimik, lätt sluddriga tal, och allehanda egenheter är inövade till max, vilket gör det till en upplevelse att komma Churchill in på bara livet.
Filmen bjuder också på bra inslag med hans maskinskriverska Elizabeth Layton (Lily James Cinderella) och hustru Clemmie (Kristin Scott ThomasThe English Patient) för att inte nämna incidenten då premiärministern försvinner för att samtala med folk på tunnelbanan om hur de uppfattar kontroversen kring fred eller krig med Nazityskland.
Om filmen är Gary Oldmans stora succé är hela filmen som helhet en välgjord studie om stämningarna och slitningarna i England då en massiv front av mörka moln fördunklade tillvaron. En parallell film om vad som hände vid Dunkerqe med titeln Dunkirk hade premiär i fjol.
Att Oldman inte kommit lätt undan bevisas av att han under inspelningarna rökte 400 cigarrer och utsattes för nikotinförgiftning och satt i 200 timmar vid maskeringsbordet, enligt uppgifter från tidningen Episodi.


Krigsstämningar. Lily James och Gary Oldman i utmärkta filmen Darkest Hour.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar