tisdag 6 februari 2018

Så gör man en skitdålig film

När en fullständigt obegåvad klåpare med obegränsad tillgång till pengar bestämde sig för att göra film blev resultatet The Room. Filmen The Disaster Artist är den biografiska dokumentären om hur allt gick till.

The Disaster Artist
★★★✩✩
Regi: James Franco.
Manus: Scott Neustadter och Michael H. Weber.
Genre: biografisk komedi & drama.
I huvudrollerna: James Franco, Dave Franco.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 44 min.

The Room från 2003 lär vara en kultfilm. Frågan är hur i all friden den kom till. I The Disaster Artist får vi veta svaret. Namnet Tommy Wiseau säger åtminstone mig absolut ingenting men han var en excentriker, antagligen från Polen, som aldrig berättade om varifrån han kom, om sin bakgrund, eller var han fått sin förmögenhet från.
När han i The Disaster Artist spelas av James Franco (127 Hours) och möter den unge Greg Sesteroon (Dave Franco, bror till James) i 1990-talets San Francisco förenas de av drömmen att bli något stort inom filmen. De drar till Los Angeles men filmagenterna ger dem nobben direkt så Wiseau beslutar att göra en film själv.
Ärkekalkon
Med allt från talfel till ordentligt snurr i bollen skriver Wiseau manuset samt blir producent och en av huvudrollsinnehavarna för en i sanning ärkekalkon till film med en överdramatisk kärleksintrig, allt beskrivet genom Gregs ögon. Det unga skådespelarfröet inser snart att han är på vandring ute på rena gungflyn, men vänskapsbandet är så starkt att det håller också när det övriga filmteamet håller på att gå i taket.
Det som filmen lyfter bra fram är Wiseaus aldrig sinande ambitioner. Därför blir den aldrig cynisk utan är storyn om en man som trodde på sig själv mot alla odds.
Bröderna Frank gör två välinstuderade roller, bra assisterade av Seth Rogen (22 Jump Street) som desperat regissör och Alison Brie (The Five Year Engagemang) som Gregs flickvän.
The Room som inte utan orsak kallats världens sämsta film är helt enkelt så dålig att den på sitt sätt är bra. Den går för fulla hus och är forfarande kultfilmen som får sina fans att klä sig i filmkaraktärernas kläder och ropa ut replikerna. Något som är svårbegripligt. Själva filmen om hur det gick till har sina toppar men också djupa vågdalar. Irriterande och rolig tillika helt enkelt.


Kultfilm på gång. Dave Franco och James Franco t.h. gör huvudrollerna i The Disaster Artist.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar