torsdag 11 januari 2018

Musikdrama som berör

Paavo Westerbergs debutfilm Violinisten är en utmärkt start på det inhemska filmåret, fylld av skön klassisk musik, drama och ett skådepelararbete på toppnivå.

Violinisten
(Viulisti)
★★★★
Regi: Paavo Westerberg.
Manus: Emmi Pesonen.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Kim Bodnia, Samuli Edelmann.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 5 min.

Det går att skapa spänning utan våld och skottlossning. Det här är utmärkande för Borgåregissören Klaus Härös humanistiskt präglade filmer med ett starkt rättvisepatos liksom också för långfilmsdebutanten Paavo Westerberg i filmen Violinisten.
1973 födde Westerberg är mera känd inom teatern som skådespelare och som manusförfattare i filmer som Fruset land, Frusen stad och tv-serien Jälkilämpö.
Manusskribenten för Violinisten Emmi Pesonen är skådespelare som medverkat i filmerna Pelon maantiede, Joki och Iris. Nu visar hon också att hon behärskar konsten att skriva manus med ett jordnära, naturligt tilltal.
I filmen är Matleena Kuusniemi (Hella W, De mörka fjärilarnas hem) den världsberömda stjärnviolinisten Karin Nordström som råkar ut för en olycka, skadar sin hand, och tvingas fortsätta som violinlärare utanför konsertestraderna. När hon förälskar sig i en av sina elever, den 20 år yngre Antti (Olavi Uusivirta Ganes, Syysprinssi) blir det början på ett persondrama med allt större insatser på spel.
Karin vill stötta sin unga älskare och lyfter fram honom som solistaspirant i Mendelssohns Violinkonsert i e-moll på en stjärnkonsert i Köpenhamn där hennes tidigare kärlek, den berömda danske dirigenten Björn Darren (Kim Bodnia - bl.a. polis i första säsongen i tv-serien Bron) styr och ställer med pedantisk nit. Snart uppstår det problem, solisten motsvarar inte diregentens förväntningar och problemen tornar upp sig ytterligare när Karins man (Samuli Edelmann Tie pohjoiseen) och son kommer till Köpenhamn för att följa med violinkonsertens premiär.
Ambitioner och svek
Filmen är en berättelse om konstnärskapets svårighet, om ambitioner, framtidsdrömmar svek och nederlag.
Den är ambitiös, väl berättad och spelad, och påminner mera om en mellaneuropeisk än en finsk film. Det dramatiska inslagen accentueras mot slutet och blir kanske litet väl klichéartade. Men Violinisten lyfter bra fram huvudpersonen Karin, en konstnär med brusten vinge, som gör allt för att fortsätta sin karriär, kosta vad det kosta vill, på sin egen familjs och äktenskapets bekostnad.

Kim Bodnia har den karisma som lyser som starkast men också Kuusniemi och Uusivirta gör rollprestationer som gör att man verkligen känner för filmens vilsna karaktärer och ibland också biter på naglarna i de starka musiksekvenserna med övningarna inför violinkonserten i fokus. Violinisten är ett musikdrama som berör.
Den deltar i Göteborgs internationella filmfestival och tävlar tillsammans med åtta andra nordiska filmer om priset på en miljon svenska kronor (c. 100.000 euro).


Ambitioner som går snett. Kim Bodnia och Matleena Kuusniemi i Paavo Westerbergs starka debutfilm Violinisten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar