måndag 15 januari 2018

Kidnappningsdrama på halvfart

Ridley Scotts nyaste film All the Money in the World är snyggt gjord och välspelad men intensiteten är knappast den bästa.

All the Money in the World
★★★✩✩
Regi: Ridley Scott.
Manus: David Scarpa, John Pearson.
Genre: biografi, drama.
I huvudrollerna: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Charlie Plummer.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 13 min.

När rikemansgossen, 16-åriga John Paul Getty III (Charlie PlummerKing Jack)  kidnappas i Rom 1973 tror sig kidnapparna ha hittat den ultimata penningkvarnen, men icke. Farfadern J. Paul Getty (Christopher PlummerSyriana) är visserligen världens rikaste man, oljemagnat och konstsamlare, men han är lika skarp i tanken som snål. Ger han efter för den unge Pauls mor Gais (Michelle Williams  Manchester by the Sea) begäran att hosta upp 17 miljoner dollar finns det tretton andra Getty barnbarn som väntar på att kidnappas.
Den på verkligheten baserade storyn är ett fiktivt drama av en storhet och filmveteran som Ridley Scott (Gladiator, Thelma & Louise, Blade Runner) där händelserna och personerna har existerat. 
Filmen kör lovande igång och thrillern tätnar fint i berättelsen om moderns kamp för att återfå sin son samtidigt som bakgrunden till Gettys förmögenhet och kapitalistiska världsfilosofi får allt tydligare konturer. Men det hamnar grus i maskineriet.
Stormigt
Bland annat har det stormat en hel del kring filmen under inspelningarna och efter premiären.
Kevin Spacey (The Usual Suspects, tv-serien House of Cards) som ursprungligen spelade rollen som gamle J.Paul Getty blev under inspelningarna anklagad för sexuella trakasserier och alla de scener han medverkade i klipptes bort.
I stället trädde veteranskådespelaren Christopher Plummer in och man kan väl säga att det var ett bra beslut för han gör verkligen en helgjuten roll.
Det kan man tyvärr inte säga om Mark Wahlberg som gör rollen som Gettys allt-i-allo med CIA-bakgrund.
Hans roll är påklistrad och ger filmen mycket litet, dessutom hamnade han i sökarljuset för att ha fått 1,5 miljoner dollar extra för scenerna med Christopher Plummer medan Michelle Williams fick under 1.000 dollar för sin extra insats. De må vara att Wahlberg kanske hade ett bättre kontrakt men saken blåstes upp till max, vilket fick Wahlberg att skänka alla 1,5 miljoner till välgörande ändamål, läs: kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier.
Wahlberg som gjort bra roller i filmer som Max Payne och Broken City passar inte in i filmen på samma sätt som de andra. Dessutom blir intensiteten svag och hela kidnappningen mer eller mindre komisk p.g.a. förövarnas klåperier och polisernas bufflighet. Att filmen fick en högre åldersgräns beror nog på scenen där kidnapparna skär av unge Paul Gettys öra och skickar det hem till mamma för att få fart under förhandlingarna om pengar.
Michelle Williams och Cristopher Plummer ser för sin del till att näsan ändå hålls över vattenytan och som dramatisk tidsdokumentär har filmen onekligen något att berätta speciellt för nutida tittare.


Bra byte. Christopher Plummer som ersatte Kevin Spacey gör en utmärkt roll i kidnappningsdramat från 1973, All the Money in the World.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar