onsdag 16 januari 2019

Pengar är inte allt

Clint Eastwood är tillbaka i filmen The Mule där han gör en ensam, fattig 90-årig pensionär och Koreakrigsveteran i USA som blir knarkkurir för mexikanska maffian.

The Mule
★★★✩✩
Regi: Clint Eastwood.
Manus: Sam Dolnick.
Genre: dramathriller.
I huvudrollerna: Clint Eastwood, Bradley Cooper.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 57 min.

Den som i likhet med undertecknad trodde att Clint Eastwood skulle lägga av med Gran Torino 2008 tog fel. Efter det har han hunnit regissera bl.a. J. Edgar, American Sniper, 15:17 Paris och nu alltså The Mule.
Filmen är skräddarsydd för den 88-årige veteranen, vars glansdagar på vita duken lämpligen visas som bäst på tv i serien med Sergio Leones spagettiwesterns.
The Mule handlar om den gamle bitvargen som tiden kört förbi och som hankat sig fram som trädgårdsmästare med blommor som specialitet. Familjerelationerna har gått i stå och bland släkten är han en illa sedd gäst jämfört med den charm han lyckas trolla fram på blomsterseminarier- och mässor, där han ofta belönats för sina insatser. När han glömmer dotterdotterns (Taissa Farmiga The Final Girls) bröllop blir han definitivt persona non grata för både dottern (Alison Eastwood – Midnight in the Garden of Good and Evil) och hustrun (Dianne West – The Birdcage).
Pengarna håller dessutom på att sina, och huset är satt i utmätning, när han mot all förmodan får ett erbjudande av en mexikansk drogkartell att leverera knark med sina gamla utslitna pick-up. Det är hans prickfria insatser som chaufför som ger honom chansen att komma upp ur fattigdomsträsket och köra knark från södra till norra Illinois.
Falsk lyster
Den första körningen blir snabbt flera och snart badar gamlingen i pengar samtidigt som också banden med släkten och de nära och kära förbättras medan hustrun blir sjuk och snabbt hamnar i ett allt sämre skick. Det får honom att inse att familjen är det viktigaste, men då har redan en specialagent från DEA (Drug Enforcement Administration), spelad av Bradley Cooper (A Star is Born), fått upp ögonen för den så kallade mulan som lämnar stora laster kokain efter sig i Illinois.
Filmen rör sig i samma själslandskap som Klaus Härös film Okänd mästare, dvs. också en film där personrelationerna väger tyngst här i livet, inte pengar och tomt glitter.
The Mule grundar sig på en sann historia om Leo Sharp som år 2011 anhölls av DEA-agenten Jeff Moore. När filmrättigheterna hamnade i rätt händer och Clint Eastwood kopplades in blev resultatet en ganska förväntad men ändå en rätt bra, gammaldags hederlig film med spänning och inte så litet känslosamhet på gränsen till det sliskiga. The Mule ledsagas också av bra countrymusik medan Andy Garcia (Godfather 3) överraskar maskerad till oigenkännlighet i birollen som knarkbaron.


Far och dotter. Clint Eastwood och dottern Alison spelar också far och dotter i den verklighetsbaserade dramathrillern The Mule.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar