måndag 4 februari 2019

Makt som förblindar

Dramakomedin Vice lyfter fram gråsuggan Dick Cheney som nästlade in sig i den amerikanska utrikespolitiken utan att sky några medel.

Vice
★★★★
Regi & manus: Adam McKay.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 13 minuter.

Dick Cheney var för många helt okänd. Han höll sig i bakgrunden men drevs av en obotlig makthunger. Filmen av regissören till The Big  Short, Adam McKay, tyder på att det var han som mer eller mindre var spindeln i nätet i USA under George W Bush presidentskap då Twin Towers och 9/11 blev benämningar som sitter kvar ännu i dag och då Irakkriget startades under falska premisser.
Den grå bakgrundsmannen tog för sig av makten, påhejdad av sin hustru Lynne, som tolkas superbt av Christian Bale och Amy Adams.
Valde rätt
Filmen går tillbaka till Cheneys vilda ungdomstid med krogslagsmål, suspendering från universitetet och en rattfylla hemma i Wyoming 1962. Det får hans fästmö Lynne att ställa ett ultimatum: att välja mellan henne och en stabil framtid eller fortsätta att rumla på. Cheney väljer och han väljer rätt. 1964 gifter han sig och karriären slutar som vicepresident.
Dick Cheney arbetade målmedvetet upp sig, först som stöd för Richard Nixon, sedan för den slipade Donald Rumsfeld (Steve Carell), impopulär utrikesminister under Bushs den yngres presidentperiod. Han handplockas till administrationen av presidenten då han är vd för oljebolaget Haliburton, som gör feta kontrakt med USA då landet invaderar Irak under premissen att Saddam Hussein har massförstörelsevapen. Snart är han George W Bushs (Sam Rockwell) högra hand och vice president och tar rentav befälet över presidentens stab under attacken på tvillingtornen. Att Cheney också var drivkraften bakom attacken på Irak står utom allt tvivel. Åtminstone enligt filmens version av makt och maktmissbruk.
Filmen visar också på Cheneys kärlek till släkt och familj och han har litet oväntat också överseende med en lesbisk dotter.
Kameleonten Bale
Christian Bale är den stora kameleonten inom amerikansk film och kan äta upp eller banta ned sig sådär 20-30 kg vid behov. Han har lyst i filmer som Maskinisten, Batman och American Hustle och gör igen en stor roll. Också Amy Adams som uppträtt i American Hustle och Arrival gör en anmärkningsvärd bra roll. Samma gäller Steve Carell (Get Smart, The Big Short) som visar att han kan annat än att spela i komedier, liksom Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). 
Filmen har en svart humor men dess egentliga behållning är att lyfta fram ruttenheten i världens största demokrati, vilket torde tilltala liberaler och reta konservativa.


I maktens korridorer. Christian Bale som Dick Cheney och Amy Adams som hans hustru Lynne i filmen Vice.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar