onsdag 13 februari 2019

Roligt om intrigerande gunstlingar

Grekiska regissören Yorgos Lanthimos (The Lobster) knäpper ordentligt den dekadenta engelska 1700-talsmonarkin på fingrarna i den med svart humor kryddade tragikomiska storyn The Favourite.

The Favourite
★★★★
Regi: Yorgos Lanthimos.
Manus: Deborah Davis, Tony McNamara.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t.

Filmen med 10 Oscarsnomineringar skyr inga medel för att roa och uppröra. Dekadens, sex och allmän smuts och lortighet erbjuds i rikliga mängder i denna tillspetsade historiebeskrivning av Anna av Storbritannien; Anna Stuart, och hennes krig mot Frankrike och hovintriger i början på 1700-talet.
Anna (Olivia ColmanThe Lobster) regerar 1665-1714 över Storbritannien, Skottland och Irland, delvis med hjälp av sin högra hand, Lady Sarah (Rachel WeiszThe Constant Gardener), dvs. Sarah Churchill, hon som var hovdam för drottningen, och genom gunstlingsskap i praktiken regerade över landet.
När vänskapsrelationen bröts 1711 gick det antagligen inte till som i filmen, där Sarahs kusin Abigail (Emma StoneLa La Land) av en slump kommer till slottet på jakt efter arbete. Någon köksa blir hon ändå inte utan genom förslagenhet och intriger ligger hon snart i drottningens säng och låter köttets lustar leva ut, en syssla som Sarah skött till full tillfredsställelse före det.
Kamp
Det blir en kamp på kniven mellan den detroniserade gunstlingen och den nya, ett smutsigt lesbiskt triangeldrama utspelat mot hovets enfaldiga marionetter. Den här filmen är verkligen kvinnornas medan männen körs över så det sjunger i rälsen.
Anna var en tragisk figur som miste 17 barn och ersatte dem med med sina nya ”barn” 17 kaniner. Hon var därtill en frossare som åt tills hon kräktes och naturligtvis fick opasslig mage liksom gikt och som roade sig med tävlingar där ankor vaggade i kapp på hovparketten.
Bräcklig, med dålig mage och kraftiga svängningar i humöret blev hon en opålitlig person att behaga för vem som helst, vilket både Sarah och Abigail får erfara.
De tre huvudpersonerna gör filmen. Rachel Weisz har den elakaste rollen, utförd med bravur när hon kall och beräknande intrigerar mot Abigail. Och Emma Stone är inte sämre, när hon fattar galoppen, för att inte tala om den för mig tidigare obekanta Olivia Colman som är navet i berättelsen.
The Favourite är en sarkastisk, underhållande och spetsfundig historia. Man kan också se den som ett urflippat dramatiserat kostymdrama, där fina kameravinklar, grodlinsperspektiv och en raffinerad epoktrogen musik ger goda bakgrundsvibrationer.


Ohelig trio. Drottning Anna (Olivia Coleman) med nya gunstlingen Abigail (Emma Stone) t.v och den detroniserade Lady Sarah (Rachel Weisz).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar