torsdag 9 maj 2019

Smärtpunkter i ungdomen påverkade Tolkiens böcker

Dome Karukoskis första Hollywoodfilm Tolkien ger en god inblick i och  bakgrund till den världsberömda fantasyförfattaren J.R.R. Tolkiens liv, främst då hans barn- och ungdom.

Tolkien
✮✮✮✮✩
Regi: Dome Karukoski.
Manus: David Gleeson, Stephen Beresford.
Genre: biografi, drama.
I huvudrollerna: Nicholas Hoult, Lily Collins.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 52 min.

Dome Karukoski är främst känd för Tom of Finland, Leijonasydän och Kielletty hedelmä. Nu hör han dessutom till de fåtal inhemska regissörer som gjort film i Hollywood.
Filmen Tolkien fokuserar på författarens barn- och ungdomsår strax före första världskrigets utbrott. Eftersom filmen är baserad på författarens liv, följer den inte strikt verkligheten utan manusförfattarna har tagit sig friheter. Det har orsakat att Tolkiens familj inte velat ha någonting med filmen att göra. Det här har hänt också tidigare och tycks vara känsligt för släktingarna.
Tolkien spelas hur som helst av Nicholas Hoult (X-Men, Mad Max: Fury Road) medan Lily Collins (The Mortal Instruments) gör rollen som hans stora kärlek och småningom fru Edith Bratt. 
JRR Tolkien avled 1973 och är främst känd för romantrilogin Sagan om ringen. Den biten dyker upp först i filmens slutskede, det är den unge Tolkiens liv som fattigt barn utan utan far och sedan mor som bildar utgångspunkt.
Krig som påverkar
Filmen börjar ändå med omskakande krigsscener från första världskriget i slaget vid Somme där Tolkien deltog som officer. Det påverkade hela hans världsinställning. Kriget finns med både som referenspunkt och bakgrundsraster hela filmen och ger storyn den dramatik som det lugna, ibland litet enformiga berättandet saknar.
Karukoski målar med säker hand upp barndomsåren där John Ronald Reuel Tolkien och hans lillebror växer upp tillsammans och på stipendiebasis får börja studera vid Oxford. Här bildar Tolkien med sina studiekamrater en kulturell krets påminnande om den i Döda poeters sällskap.
Tolkien var enligt filmen mottaglig för sagoberättande och med sin förmåga att teckna skapade han redan som ung illustrerade berättelser som blev grogrund för hans egen fantasyvärld, vars mörkaste kanter fick inspiration av krigets fasor.
Tidsandan och den episka stilen är bra fångade och filmen blir bara bättre ju längre den pågår. 
Nicholas Hoult gör en saklig och ibland berörande tolkning av Tolkien i synnerhet när han blir kär i Edith Bratt spelad av musikern Phil Collins dotter Lily Collins, också hon gör en bra insats. Finland har en liten roll i filmen eftersom Tolkien under sina språkstudier kom i kontakt med och imponerades stort av vårt nationalepos Kalevala. Derek Jacobi (Gosford Park) gör en strålande roll som Tolkiens professor och lärare i språk. När filmen närmar sig sitt slut är Token själv professor och börjar förbereda sin stora trilogi Sagan om Ringen.


Kärlekspar. Lily Collins spelar Tolkiens hustru och Nicholas Hoult J.R.R. Tolkien i Dome Karukoskis film Tolkien.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar