tisdag 16 april 2019

På resa i naturens värld

Petteri Saarios naturdokumentärfilm Sjöjungfrun ger en vacker och insiktsfull inblick i naturen med fotfäste i Saimens insjölandskap.

Sjöjungfrun
(Vedenneito)
✮✮✮✮✩
Regi & manus: Petteri Saario.
Genre: dokumentär.
I huvudrollerna: Erika och Antti Saario.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 11 min.

Matila Röhr Productions (MRP) har huvudsakligen skött om produktionen av högklassiska naturdokumentärer hos oss börjande med Sagan om skogen 2012 och Sagan om sjön 2016. Men i synnerhet i televisionen har Borgåbon Petteri Saarios naturdokumentärer i flera delar väckt berättigad uppmärksamhet med produktioner som Veden saartamat 2013 och Järviemme helmet 2012 . 
Sjöjungfrun är uppbyggd på ett mera pedagogiskt och jordnära sätt.
 trots att också den följer årstidernas växlingar, men här finns ingen berättarröst.
Huvudperson är 13-åriga Erika som tillsammans med sin litet äldre manliga kusin Antti tar sig fram på öar och vatten i Saimen i avsikt att få sig en skymt av Saimenvikaren.
Årstidernas natur ger finstämd kontrast åt tält- och kanotfärder både under vår, sommar och höst medan vinterns vita vidder dominerar på en tältresa i bitande köld.
Emika tänker högt på vad hon ser och upplever och använder sin äldre kusin som bollplank och förklarade av djupare tankegångar om människan, hennes roll i naturen och rentav kring universums hemligheter.
Yngre målgrupp
Sjöjungfrun påminner mera om en produktion för skolelever än en traditionell dokumentär och har för en vuxen publik delvis en något naiv framtoning. Men fotot är utsökt och åskådaren får i form av ett flertal djur och växter en fin inblick i den omgivande naturen och människans allt mer fjärmande livsstil med våra mobiltelefoner och ständiga uppkoppling till nätet.

Budskapet är solklart: det lönar sig att stiga ur sitt sitt bekvämlighetsområde och se allt det vackra och mångfaldiga som naturen har att erbjuda. Också stadens med sin urbana framtoning har naturupplevelser att 
uppvisa trots att naturen vid Saimen givetvis är något alldeles enastående.

Naturbarn. Antti och Erika halstrar abborrar efter en händelserik dag vid Saimen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar