måndag 8 april 2019

Lönnmördarbröder i guldrushens västern

Två bröder i vilda västern lever på contract killing, mördande av klienter för sin uppdragsgivare. Jakten efter en guldkemist med en privat detektiv i hälarna blir deras svåraste.

The Sisters Brothers
★★★✩✩
Regi: Jaques Audiard.
Manus: Jaques Audiard, Thomas Bidegain, grundad patrick DeWitts roman.
Genre: västerndrama.
I huvudrollerna: John. C. Reilly, Joaquin Phoenix.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 2 min.

Året är 1850 och skådeplatsen Oregon. I nattens mörker närmar sig två män ett hus. Skottlossning bryter ut, mynningsflammorna blixtrar till. När krutröken lagt sig har två av Nordamerikas farligaste lönnmördare, Eli (John C. ReillyMagnolia) och Charlie (Joaquin PhoenixWalk the Line) avslutat sitt senaste uppdrag för ”kommendören”.
The Sisters Brothers är Jaques Audiards första engelskspråkiga film, och den första han gjort efter att ha fått Guldpalmen för Dheepan 2015. 
Filmen är ingen ordinär västern, den har en absurd humor och en resignationens skimmer som beror på att bröderna börjar bli äldre. Eli drömmer om att dra sig tillbaka och bedriva en egen affär medan Charlie vill leva det ljuva livet med sprit och kvinnor.
Berättelsen om de gnabbande bröderna tillspetsas när de får i uppdrag att likvidera Herman Kermit Warm (Riz Ahmed Nightcrawler). Han drar mot guldruschens Kalifornien och San Francisco med en kemisk formel i bagaget som ska göra honom rik. I hälarna och snart vid sidan om har han detektiven John Morris (Jake Gyllenhaal Brokeback Mountain) och alltså på några dagars avstånd bakom dem bröderna Sisters.
Ovanlig
En sadistisk, våldsam pappa och en svår uppväxt präglar bröderna som hellre skjuter än diskuterar, men jakten på deras byte blir inte som man räknat med, kombattanterna hamnar att gemensamt dra vapen mot andra inkräktare och rädda det som räddas kan.
Ritten in på okända vägar beledsagas av långa perioder av lugn, kontemplation, filosofiska betraktelser och vackra vyer, men det är skådespelet, främst personkemin mellan filmens bröder, som ger stadga och trovärdighet. Filmen är både lyhörd och våldsam men regissören lyckas förena allt i en sällsam vision om moral, girighet och ett mytomspunnet vilda västern så som man sällan om ens någonsin sett det.

Brödrapar. Joaquin Phoenix och John C. Reilly är the Sisters Brothers i den säregna västernfilmen med samma namn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar