fredag 5 april 2019

Drama med stjärnglans men utan djup

Alla vet
(Todos lo saben)
★★★✩✩
Regi & manus: Ashgar Farhadi.
Genre: drama, thriller.
I huvudrollerna: Penélope Cruz, Javier Bardem.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 13 min.


Den prisbelönta iranska regissören Ashgar Farhadi som fick en Oscar för bästa utländska film The Salesman 2017 har lockat de spanska storstjärnorna och äkta paret Penélope Cruz och Javier Bardem med i sin nya film Alla vet, men trots ett starkt skådespel är problemet med filmen att den berättas rakt av utan att lämna några djupare spår.
Kidnappning
Vi har tjocka släkten som samlas i en liten by på spanska landsbygden för ett bröllop. Längst ifrån kommer Laura (Cruz) med sin tonårsdotter och yngre son som flugit för att fira ända från Argentina. Hemma blir fadern Alejandro (Ricardo DarinTruman) som måste sköta sitt företag.
Man har inte ens hunnit skära i bröllopstårtan när det blir uppdagat att Lauras dotter Irene (Carla Campa) blivit kidnappad och kaos stundar.  
Det verkar snart troligt att någon i släkten är skyldig, någon som behöver pengar och alla inblandade börjar misstänka varandra. Med i hetluften där gamla familjefejder blossar upp på nytt hamnar Lauras tidigare pojkvän Paco (Bardem) och nuvarande man Alejandro, som tvingas ta sig till händelsernas centrum när misstankarna börjar tätna.
Filmen handlar om individens moral och livsval med fattigdomens och arbetslöshetens Spanien som fond.
Den skickligt skrivna och spelade filmen får ända sällan ångan uppe utan kännetecknas av en tröttsam släpighet och brist på sugande spänning. Halvbra, javisst, men man hade hoppats på litet mera.

Halvbra. Det spanska kidnappningsdramat Alla vet har äkta paret Penélope Cruz och Javier Bardem i huvudrollerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar