lördag 22 februari 2020

Feel-good i Mark Twains anda

En ung man med Downs syndrom och en sjaskig tjuvfiskare på flykt slår sig samman på en resa genom amerikanska Södern i feel-goodfilmen The Peanut Butter Falcon.

The Peanut Butter Falcon
✮✮✮✩✩
Regi & manus: Tyler Nilson, Michael Schwartz.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Zack Gottsagen, Shia LaBeouf, Dakota Johnson.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 37 min.

Zak (Zack Gottsagen) med Downs syndrom vantrivs på vårdhemmet och efter ett flertal försök lyckas han rymma i bara kalsongerna.
Efter sig får han skötaren Eleanor (Dakota Johnson) men före det har Zak stött på tjuvfiskaren Tyler (Shia LaBoeuf), när han gömt sig i hans båt, och Tyler motvilligt tar honom med söderut längs kusten i South Carolina för att Zak ska kunna uppfylla sin livsdröm och möta sina stora wrestlingidol Salt Water Redneck (Thomas Haden Church).
Storyn är bekant och manuset förväntat: efter diverse trassel och komplikationer utspelas en varmhjärtad berättelse om udda människor som hittar varandra, för att man inser att pengar är mindre viktigt än äkta vänskap och kärlek.
Intressanta roller
Intressantare är rollvalet. Shia LaBoeuf som figurerat i Transformers-filmerna gör här en välavvägd och sympatisk roll som tjuvfiskaren som söker sin roll i livet och hamnar att fly undan två fiskare vars utrustning han förstört och vars krabbor han stulit.
När han hamnar att ta hand om naive Zak på flykt genom majsfält och bland krokodiler på lur, uppstår en personkemi som blir allt starkare, charmigare och ibland nästan berörande. Men det är för beräknande för att riktigt gå på djupet.
Dakota Johnson som medverkat i Fifty Shades of Grey och den mera hårdkokta Bad Times at the El Royale har en fin utstrålning i rollen som skötaren som hittar sin flykting och slår följe med Zak och Tyler. Plötsligt befinner sig alla ombord på ett flotte ned längs floden i bästa Mark Twain anda.
Zack Gottsagen som gjort roller i filmerna Best Summer Ever och Bulletproof får bra fason på sin egen gestalt. En av filmens höjdare är Thomas Haden Church som pensionerad wrestlingikon med stort hjärta. Han har övertygat i filmer som Sideways och Killer Joe och fortsätter med det i Peanut Butter Falcon. Filmen har slagit an på festivaler runtom i världen.
Fotot är bra trots att man inte kan säga att miljön från Floridas träskmarker hör till de största turistfällorna.



Trio i feel-goodfilm. Shia LaBoeuf, Zack Gottsagen och Dakota Johnson i varmhjärtade men alltför beräknande The Peanut Butter Falcon.

lördag 8 februari 2020

Mörk koreansk satir imponerar starkt

Det är sällan man stöter på en koreansk film. När man sedan ser en visar det sig att sydkoreanen Bong Joon-hos Parasite har skördat lagrar på lagrar, och inte bara vunnit guldpalmen i Cannes 2019 utan också seglat upp som en modern klassiker och ett samtalsämne på många filmälskares läppar.

Parasite
✮✮✮✮✮
Regi & manus: Bong Joon-ho.
Genre: kriminaldrama, svart komedi.
I huvudrollerna: Choi Woo-shik, Yeo-jeong Jo, Kang-ho Song.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 11 min.

Bong Joon-hos Okja och Snowpiercer såg jag aldrig men Parasite är en så övertygande bra film att man inte bryr sig: sylvass både som samhällssatir, svart komedi och kittlande thriller.
Den handlar om en fattig familje ledd av dess patriark (Kang-ho Song), där alla trängs i en sunkig källarvåning. Utanför fönstret lättar kvarterets fyllon på sina blåsor och inne äter man vad man kommit över och försöker klara livhanken på ströjobb. Wifi snyltar man på hos grannarna.
Snabb förändring
Allt ändras som genom ett trollslag när sonen (Choi Woo-shik) med hjälp av ett förfalskat betyg får jobb som privatlärare åt dottern till den ytterst välbärgade Mr Park (Lee Sun-kuyn) och hans naiva hustru (Yeo-jeong Jo). Snart har hela fattigfamiljen med far, mor och dotter nästlat in sig hos de rika Parks. De skyr inga medel för att bli herre på täppan downstairs och får långvariga trotjänare att bli uppsagda.
Den lycka som lett dem i ansiktet byter ändå snabbt skepnad när före detta hushållerskan ringer på dörren när husvärdarna är borta på resa och korthuset börjar vackla.
Överraskningar
Parasite är en film med ett fantastiskt manus och en regissör som håller ihop filmen hela den långa speltiden.
Att överraskningarna haglar är ett stort plus, man vet aldrig hur det kommer att gå. Filmen kör definitivt inte längs traditionella stigar där svart är svart och vitt är vitt. Samhällsstrukturen är hur som helst snedvriden och filmen slår mycket hårdare mot systemet än mot människorna som tvingas spela sin roller enligt vedertagna mönster.
Det perfekta bildberättandet kombineras med en fin svart humor, som behövs när tumskruvarna börjar dras åt på skarpen.
Tematiskt snuddar Parasite med den japanska filmen Shoplifters där den fattiga familjen i en källarvåning livnär sig genom att snatta. Om den var en mycket bra film är Parasit ännu bättre. Fulla poäng med andra ord. 


Rik. Yeo-jeong Jo är perfekt som den rika, naiva Mrs Park i filmen Parasite.