lördag 22 februari 2020

Feel-good i Mark Twains anda

En ung man med Downs syndrom och en sjaskig tjuvfiskare på flykt slår sig samman på en resa genom amerikanska Södern i feel-goodfilmen The Peanut Butter Falcon.

The Peanut Butter Falcon
✮✮✮✩✩
Regi & manus: Tyler Nilson, Michael Schwartz.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Zack Gottsagen, Shia LaBeouf, Dakota Johnson.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 37 min.

Zak (Zack Gottsagen) med Downs syndrom vantrivs på vårdhemmet och efter ett flertal försök lyckas han rymma i bara kalsongerna.
Efter sig får han skötaren Eleanor (Dakota Johnson) men före det har Zak stött på tjuvfiskaren Tyler (Shia LaBoeuf), när han gömt sig i hans båt, och Tyler motvilligt tar honom med söderut längs kusten i South Carolina för att Zak ska kunna uppfylla sin livsdröm och möta sina stora wrestlingidol Salt Water Redneck (Thomas Haden Church).
Storyn är bekant och manuset förväntat: efter diverse trassel och komplikationer utspelas en varmhjärtad berättelse om udda människor som hittar varandra, för att man inser att pengar är mindre viktigt än äkta vänskap och kärlek.
Intressanta roller
Intressantare är rollvalet. Shia LaBoeuf som figurerat i Transformers-filmerna gör här en välavvägd och sympatisk roll som tjuvfiskaren som söker sin roll i livet och hamnar att fly undan två fiskare vars utrustning han förstört och vars krabbor han stulit.
När han hamnar att ta hand om naive Zak på flykt genom majsfält och bland krokodiler på lur, uppstår en personkemi som blir allt starkare, charmigare och ibland nästan berörande. Men det är för beräknande för att riktigt gå på djupet.
Dakota Johnson som medverkat i Fifty Shades of Grey och den mera hårdkokta Bad Times at the El Royale har en fin utstrålning i rollen som skötaren som hittar sin flykting och slår följe med Zak och Tyler. Plötsligt befinner sig alla ombord på ett flotte ned längs floden i bästa Mark Twain anda.
Zack Gottsagen som gjort roller i filmerna Best Summer Ever och Bulletproof får bra fason på sin egen gestalt. En av filmens höjdare är Thomas Haden Church som pensionerad wrestlingikon med stort hjärta. Han har övertygat i filmer som Sideways och Killer Joe och fortsätter med det i Peanut Butter Falcon. Filmen har slagit an på festivaler runtom i världen.
Fotot är bra trots att man inte kan säga att miljön från Floridas träskmarker hör till de största turistfällorna.



Trio i feel-goodfilm. Shia LaBoeuf, Zack Gottsagen och Dakota Johnson i varmhjärtade men alltför beräknande The Peanut Butter Falcon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar