söndag 21 februari 2021

Med alkoholen som försökskanin

Alkohol är de visas dryck. Det tror också fyra lärare som dessutom tror sig veta hur man övervinner kung alkohol –  och går i väggen.


En runda till

✮✮✮✮✩

Regi: Thomas Vinterberg.

Manus: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm.

Genre: dramakomedi.

I huvudrollerna: Mads Mikkelsen, Thomas Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Marie Bonnevie.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 1 t 57 min


Dansk film är bäst i Norden och med en regissör som Thomas Vinterberg (Jakten, Festen, Kollektivet) har man lov att vänta något extra av nya filmen En runda till. Man blir inte besviken.

Den handlar om fyra lärarkolleger som bestämmer sig för att experimentera med alkohol för att de hört att människan är född med en halv promille alkohol för lite.

På sin 40-årsdag bestämmer sig alltså Martin (Mads Mikkelsen) med sina kolleger att dricka så mycket att de har en halv promille under västen under arbetstid. Den professionella och sociala prestationen blommar upp och livet ler. För en stund. För herrarna ökar dosen till en promille och småningom till ett direkt råsupande. Att gå i fotspåren av världskända fyllisar som Churchill och Hemingway visar sig vara svårare än man trott.

Inte som väntat

Allt går verkligen inte som väntat. Martins äktenskap med Anika (Maria Bonnevie - Insomnia) från Sverige kärvar till sig, rektorn märker vad som pågår och elever likaså.

Filmen gränsar till det helt galna, det öppna och välvilliga som en ständig fylla för med sig skapar problem när ögonen börjar se i kors och man måste förklara sig till höger och vänster.

När vännerna drabbas av en tragedi stannar man upp eller åtminstone försöker man göra det. För liksom i verkligheten klarar inte alla av ett drickande med måtta. I Finland hade en dylik film spårat ut ordentligt men Vinterberg parerar nyanserat och skickligt flosklerna. Man får inte ont samvete men ser nog farorna bakom skrattsalvorna.



Populär för stunden. Martin (Mads Mikkelsen) tar ut svängarna ordentligt i filmen om alkoholens för- och nackdelar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar