Många känner inte till var Bhutan är beläget men den nya filmen Skolan vid världens ände ger vägledning
Skolan vid världens ände
(Lunana: A Yak in the Classroom)
xxxxo
Manus & regi: Pawo Choyning Dorji
I huvudrollen: Sheraj Dorji
Barntillåten.
Speltid: 1t 49 min.
Vi har sett dramatiska filmer om bergsbestigare i Himalaya på bestigning av bergsmassivets brantaste toppar. Filmen Skolan vid världens ände utspelas i kungadömet Bhutan i östra delen av Himalaya i en enklav mellan Indien och Kina.
Vi har berättelsen om den unge läraren Uguyen Dorji (Sherai Dorji), vars dröm är att livnära sig som popsångare. Han tar läraryrket mest med en klackspark och festar hellre och håller igång tills skolmyndigheterna ställer honom inför ett ultimatum – säg ja till ett lärarjobb i Lunana eller avgå. Med stor motvilja tar han del av en tuff färd uppför berget där Bhutans mest avlägsna skola, ja den avlägsnaste skolan i hela världen befinner sig. Här saknas butiker, telefoner och det mesta och det är så kallt att man tar in en yak i klassrummet.
Vacker story
Att skolbarnen tror på sin lärare blir obestridligt och när den ömsesidiga respekten skärps utvecklas filmen till en vacker berättelse om förståelse, vänskap och heder i ett av världens mest avlägsna men strålande vackra orter.
Den ömsinta, charmiga och betagande filmen är just så långt från explosioner och elaka gliringar som amerikansk mainstream brukar bjuda på.
Extra plus får filmen för att skådespelarna är bergsbor i Lunana och att hela filmteamet arbetade uppe i bergsbyn efter en veckas fotvandring.
Filmen har blivit något av en succé och Oscarnominerades för Bästa internationella film, vilket i alla falla gick till japanska Drive My Car.
Djurbesökare. Skolan uppe i Himalaya är så kall att en yak värmer upp klassrummet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar