onsdag 13 mars 2024

Dold tragik flyter upp på nytt

Filmen May December är en arthousefilm från verkliga livet om två kvinnor vars världar går på varandra inramat av ett för tidigt äktenskap 23 år tillbaka. Personkemin funkar utmärkt mellan Julianne Moore och Nathalie Portman.


May December

3/5

Regi: Todd Haynes.

Manus: Samy Buch, Alex Mechanik.

Genre: drama.

I huvudrollerna: Julianne Moore, Nathalie Portman.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 1t 57 min.


Filmen baserad på verkligheten handlar om den då 36-åriga Gracie Atherto-Yoo (Julianne Moore) som jobbar på en djuraffär och förför 12-årige skolkillen Joe (Charles Melton), bästa kompis till hennes son. Det blir ett barn i det omogna förhållandet vilket väckte en enorm uppståndelse.

Gracie får en fängelsedom medan hon ännu är gravid. När hon släpps fri återförenas paret då Joe redan är vuxen, det bir giftermål och det blir flera barn allt medan duon lever i nuet ett s.k. normalt liv i Savannah, Carolina.

In på huden

Denna historia ska överföras på film med filmstjärnan Elizabeth Berry (Natalie Portman) i huvudrollen. För att få en autentisk bild av vad som tilldrog sig flyttar Elizabeth mer eller mindre in hos Gracie och Joe med sina barn och hon blir fascinerad av Gracie, och som det ska visa sig också Joe. Samtidigt flyter gamla känslor upp på ytan, då man som tittare inser hur besynnerligt förhållandet i själva verket var.

Det blir anklagelser hit och dit men också djupa diskussioner om livet och hur ett övergrepp långt tillbaka ännu färgar livet för det inblandade.

Portman och Moore svarar för ett fantastiskt samarbete och i synnerhet den senare lyser i en film där verkligt närgångna zoomningar ger djup och liv åt händelserna. Läcker tragik i en välregisserad film av Todd Haynes (Carol) som får en att fundera litet djupare i ämnet kvistiga människorelationer. 

Välspelande duo. Nathalie Portman och Julianne Moore i läckert tragiska May December.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar