Det vilar en gåtfullt sorgesam skugga över FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld som hamnade i hetluften under Kongokrisen 1961 för att omkomma i en flygplansolycka strax efteråt – vilket filmen bevisar att var allt annat än en olycka.
Hammarskjöld
3/5
Regi: Per Fly.
Manus: Per Fly, Ulf Ryberg.
Genre: historiskt drama
I huvudrollerna: Mikael Persbrandt, Hakeen Kae-Kazim.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1t 54 min.
Filmen riktar strålkastarljuset på människan Dag Hammarsköld, utmärkt bra gestaltad av Mikael Persbrandt, en skådespelare med en utstrålning och en blick som äger varje scen.
Filmen visar en ensam man som brottas med sitt samvete när han under kalla krigets glansdagar tänjer på gränserna för sitt ämbete för att spara på människoliv. Som livskamrat har han en apa som han älskar högt. Filmen växlar mellan autentiska nyhetsinslag och scener från 1960 och 1961 då Dag Hammarskjöld redan lyckats genomföra flera saker och arbetar för avkolonialiseringen av länder i Afrika. Samtidigt får han fiender i form av såväl Sovjetunionen och västmakterna på vars tår han trampar när de styvnackat håller fast vid gruvindustrin i Katanga i storpolitikens kölvatten samt inte minst med Moishe Tsombe (Hakeen Mae-Kazim), den kongolesiska politikern i dåvarande Belgiska Kongo, som blev ledare för utbrytarstaten Katanga och som Hammarskjöld bekämpade med sina FN-trupper i ett reglerätt krig.
Magstarkt
Filmen drar sig inte för magstarka scener när rebellerna slaktar lokalbefolkningen ute på landsbygden samtidigt som den visar mera lugnare vyer från Hammarkjölds hem i New York, uppassad av en butler och apan som sällskap.
Hans livsvän finns i livvakten och chauffören Bill. Samtidigt visar filmen på Hammarskjölds tidigare och nuvarande vänskap med ungdomsvänner Peter Levin (Thure Lindhardt), en vänskap med homosexuella undertoner, trots att Hammarskjöld i filmen utbrister att han inte är homosexuell – men kanske något ditåt.
När Hammarskjöld flygplan störtar riktas misstankarna på USA och Belgien som ännu inte öppnat sina hemliga arkiv om händelsen, vilket filmen nogsamt understryker.
Filmen ger ett trovärdigt porträtt av en tyngd och sårbar Hammarskjöld. En stor talare i FN men hemma en osäker grubblare med fallenhet för att skriva poesi under nattens tysta timmar.
Med livet som insats. Scener med Dag Hammarskjöld på sin arbetsplats i FN samt i krigets Kongos och hemmets tystnad. Mikael Persbrandt visar sin rollkaraktärs tyngd och utsatthet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar