fredag 28 juni 2024

Mäktigt västernepos med Kevin Costner

 Kevin Costner har figurerat i diverse västernfilmer men nu gör han själv ett fyrdelat epos. Första delen är inte illa men tre timmar kräver mycket av tittaren.


Horizon: An American Saga - Chapter 1

3/5

Regi: Kevin Costner.

Manus: Jon Baird, Kevin Costner, Mark Kasdan.

Genre: västernepos, äventyr, historia.

I huvudrollerna: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 3t 2min.


Uppvuxen med västernserien som Wagon Train, Mannen från Virginia, Bonanza och High Chapparal plus alla italienska spaghettivästernfilmerna med Clint Eastwood var det snudd på högtidsstund att igen rulla ut på prärien bland indianer, banditer, bland onda och goda.

Just Costner har själv gjort filmhistoria med västernfilmen Dansar med vargar 1990 och som sheriff i filmer om Wyatt Earp och duellen i Tombstone.

Brett perspektiv

I Horizon del 1 är perspektivet mycket bredare och utspelas i mitten av 1800-talets USA och med fokus på nybyggarnas kamp för att behålla livhanken bland blodtörstiga indianer, ondsinta revolvermän och fala kvinnor.

Filmen porträtterar – om än ytligt – huvudaktörerna och intrigen. När apacherna i den halv timmes långa inledningen gör en nattlig attack på ett nybyggarsamhälle är resultatet rykande ruiner och blodbad. Apachehövdingen hemmavid ser inte med blida ögon på sonens, härförarens, dåd och det uppstår split mellan indianerna. Ändå förstår man dem. Invandrarna lockas att slå sig med på fördelaktiga tomter, men kruxet är att de tillhör urprungsbefolkningen.

I de övriga avsnitten av filmen blir det möten med bl.a banditer och en glädjeflicka (Abbey Lee) som småningom slår sig ihop med Kevin Costners rollperson Hayes Ellison. Också militärer och nybyggare i sina karakteristiska vagnar passerar revy. Ibland flammar kärleken till.

Ellison framstår som den ordkarga, genomrejäla mannen som vågar stå upp mot orättvisa och ond bråd död men det går inte utan problem. Hur det fortsätter vet vi säkert framledes.

Som regissör strävar Costner att staka ut västerns breda och blodiga historia ur olika perspektiv med växlande, ibland storstilade vyer.

Skådespelarna är alla väl valda, nämnas kan Sam Worthington, Sienna Miller, Danny Huston och Abbey Lee inklusive Costner själv.

Skjutkunnig. Kevin Costner har regisserat och spelar huvudrollen i eposet Horizon: An American saga - Chapter 1.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar