torsdag 11 juli 2024

Inte huvud eller fötter

 Månne Yorgos Lanthimos blev kvar med för mycket pengar efter succéerna med The Favourite och Poor Things. Och bestämde sig för att skapa kreativ rappakalja med nya filmen Kinds of Kindness.


Kinds of Kindness

3/5

Regi: Yorgos Lanthimos.

Manus: Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou.

Genre: dramakomedi.

I huvudrollerna: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe.

Åldersgräns: 16 år.

Speltid: 2 t 44 min.


Kinds of Kindness har nämligen inte huvud eller fötter, men för vänner av greken Yorgos Lanthios går det på ett ut. Filmen i tre separata delar synar människans strävan efter makt och frihet på mycket märkliga grundvalar med från Poor Things bekanta Emma Stone och Willem Dafoe i huvudrollerna plus Jesse Plemons.

I första delen Sweet Dreams måste Robert (Jesse Plemons) tillmötesgå sin arbetsgivare Raymonds alla krav, men när han ska döda en person i en bilkrock uppstår problem, som raserar hela hans värld.

I mellandelen, som är den mest magstarka, återvänder den försvunna hustrun Rita till sin man, polisen Robert, från en dykarresa men något stämmer inte, är hon verkligen hans fru eller någon annan. Han testar henne med att hon tvingas göra personliga ingrepp på sin egen kropp med hårresande resultat.

I sista delen håller några kultledare som renar dricksvattnet med tårar på med sexual akrobatik bland kultmedlemmarna där Plemons och Stone försöker hitta en person som kan väcka döda till liv. Brutala, sadistiska inlägg i alla delfilmer förmår hålla tittaren på alerten, man tvingas titta på anrättningen trots att man inte förstår ens hälften. En märklig film med svart humor som skiljer sig ordentligt från mängden. Men bra? Nja.

Två kufar. Jesse Plemons och Emma Stone i konstigheten Kinds of Kindness.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar