onsdag 16 november 2016

Med greppet hårt om strupen

Don´t Breathe är en av thriller&horrorgenrens främsta skapelser som inte ger tittaren en chans att dra efter andan.

Don´t Breathe
★★★★
Regi: Fede Alvarez.
Manus: Fede Alvarez, Rodo Sayauges.
Genre: horror, thriller.
I huvudrollen: Stephen Lang, Jane Levy.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 29 min.


Regissören Fede Alvarez från Uruguay, känd för filmen Evil Dead, fortsätter på den gastkramande linjen i den aktuella filmen som minsann inte saknar tät spänning och en rad lämpligt utplacerade chocker.
Ett gäng ungdomar bryter sig in i en blind mans hus, där det sägs finnas en mindre förmögenhet. Med pengarna tänker de lämna den grå vardagen i Detroit bakom sig och leva det ljuva livet i drömmarnas soliga Kalifornien.
Vad de inte räknar med är att den blinda veteranen (Stephen Lang) från Irakkriget varken är försvarslös eller obeväpnad och att han har en hel uppsättning andra äss i sin rockärm.
Överraskande inslag med bl.a. en blodtörstig vakthund och ett ”offer” lika perverterat som handlingskraftigt gör att blodet snart flyter och skotten knallar.
Regissören spelar skickligt på åskådarens känslor om vem som ska klara sig samtidigt som vi alla är medvetna om att inkräktarna är brottslingar och värda sitt öde. Men är de värda all den skit som regnar ner över dem?
Bra skådespel
Jane Levy (Evil Dead) i rollen som illa utsatt kvinnlig brottsling och småbarnsmamma gör en bra roll.
Men huvudpriset går till Stephen Lang, mera känd på teaterscenerna i USA samt från filmen Avatar. Hans skräckinjagande ögon, som verkar se fastän de är blinda, garanterar en fasansfull katt- och råtta lek i en klaustrofobisk hemmamiljö som för tankarna till källarscenerna i När lammen tystnar.
Och när man redan väntar sig ett hyfsat slut fortsätter bestialiteterna  med förnyad styrka. Inget för nervsvaga med andra ord, men för den som har mage för dylik ”underhållning” är Don´t Breathe en högtidsstund.



Ingen snäll, gammal gubbe. Stephen Lang i skräck- och thrillerfilmen Don´t  Breathe gör en övertygande gestaltning som den blinda mannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar